Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖMER TAŞPINAR

Obama'nın işi çok zor

WASHİNGTON

Aslında ortada ciddi bir ironi var. Artık Obama'nın siyasi geleceği savaşmak istemediği bir ülkede, uzaklaşmak istediği bir bölgede, Amerikan halkını askeri bir operasyona ikna edip edemeyeceğine bağlı. Obama'ya kalsa içerde yapılacak o kadar çok iş var ki. İşsizlik ve bütçe sorunları, sağlık reformu, göçmenler yasası, eğitim sisteminde yenilik. Şimdi Suriye krizi Obama'nın ikinci döneminde bütün yapmak istediklerini tehlikeye atan bir siyasi kumar haline geldi. Suriye konusunda fazla vakit ve enerji harcamak istemeyen Obama, bugün gelinen noktada tarih kitaplarında nasıl hatırlanacağının artık Suriye'ye bağlı olduğunun farkında.
Obama'nın işi o kadar zor ki artık Washington'da en çok konuşulan konu kongre onayı olmadan Suriye'ye askeri operasyon olasılığı. Kongre deyince devreye hem Senato hem de Temsilciler Meclisi giriyor. Senato'da Demokratlar çoğunlukta. Dış politika konusunda bilgi ve ilgi oranı nispeten yüksek. Ağırbaşlı ve sorumlu hareket eden senatörlerin Obama'ya destek olasılığı yüksek. Ama Senato'dan onay gelse bile Temsilciler Meclisi ayrı bir gezegen. Orada cehalet ve popülizm diz boyu. Üstelik Cumhuriyetçiler çoğunlukta. Temsilciler Meclis'inde Obama'ya destek olmak isteyen Demokratlar bile Beyaz Saray ve ABD halkı arasında sıkışmış durumda. Halk Suriye konusunda bu kadar isteksiz olunca kendi partisi bile tam olarak Obama'nın arkasında duramıyor. Bir de şahinler var. Bunlar "sınırlı" bir hava saldırısının Suriye'de fazla bir şey değiştirmeyeceğine inanıyorlar. "Stratejik amaç nedir" diye haklı olarak soruyorlar. Bir bakıma Türkiye'de hükümetin sorduğu soru da bu.
Peki Obama yönetiminin önümüzdeki günlerdeki oyun planı nedir? Obama tam saha prese hazırlanıyor. Yarın bütün önemli televizyon kanallarıyla ayrı ayrı söyleşi yapacak. Salı akşamı ise Beyaz Saray'dan ABD halkına seslenecek. Bu arada kongre'de İsrail lobisi devrede. Netanyahu artık Suriye'deki kırmızı çizgi ile İran'a nükleer konuda getirilen kırmızı çizgi arasında bire bir paralellik kuruyor. İsrail lobisi ve Netanyahu'ya göre eğer Obama Suriye konusunda inandırıcılığını kaybederse İran konusunda hiçbir inandırıcılığı kalmayacak. Bu nedenle İsrail lobisi Temsilciler Meclisi üzerinde büyük bir baskı oluşturmuş durumda. Obama ve İsrail lobisi arasındaki soğukluk artık çok gerilerde kalmış gözüküyor.
Bütün bunlara rağmen eğer Obama Temsilciler Meclisi'nden onay alamazsa ne yapar? Washington'da genel kanı Obama'nın Kongre onayı olmadan hemen askeri bir operasyona girişmeyeceği yönünde. Eğer yasama organı "hayır" derse ABD'nin ve Obama'nın prestiji, inandırıcılığı ve caydırıcılığı büyük darbe almış olacak. Buna rağmen Obama muhtemelen Suriye konusunda askeri operasyonu bütünüyle rafa kaldırmayacak. ABD kanunlarına göre Obama kendi başına, Kongre onayı olmadan bir operasyon emri verebilir. Bu nedenle Obama ABD'nin Suriye'yi cezalandırma hakkını elinde tuttuğunu dünya kamuoyuna hatırlatacak. Kanımca, Kongre onayı olmasa da, Esad'ın bundan sonraki tutumuna bağlı olarak, Obama kendi belirlediği bir yer ve zamanda Suriye'de rejime ağır bir bedel ödetebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA