Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Müthiş bir Itri.. Müthiş bir Tekbir!..

Bu nasıl muhteşem bir müziktir.. Bu nasıl muhteşem bir uyarlamadır.. İki gündür dinlemeye doyamıyorum.. Şu anda, ben bu satırları yazarken, bilgisayarım bir yandan seslendirmeye devam ediyor.. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nın Hacı Sabancı'yı Anma Konseri'nden You Tube aktarılmış görüntüler bunlar..
Buhurizade Mustafa Itri'nin ölmez segah bestesi Salat-ı Ümmiye ve Tekbir'ini Emin Güven Yaşlıçam'ın yönettiği Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Mersin Devlet Opera ve Balesi Korosu seslendiriyor. Solist, bas Ufuk Kasar..
Türk Müziği Enstrümanlarını Ahmet Cemal ÖKSÜZ (Ney), Sercan Halili (Klasik Kemençe), Serkan Mesut Halili (Kanun) ve Gökhan Filizman (Tanbur) çalmışlar.
Konserden de, internet görüntülerinden de haberim yoktu. Ferhat Temizkalp adlı okurum yazıp adresi vermeseydi..
Ben de size vereyim. Google girin. "Mersin Devlet Opera ve Balesi Salat-ı ümmiye Tekbir" yazın. Bir yığın adres çıkacak. Hepsinde ayni görüntüler var, fark etmez.. Tıklayın ve dinlemeye başlayın.. Nasıl bir coşku saracak içinizi..
Nasıl bir huşu duyusu ruhunuzu dolduracak.. İnanın tekrar tekrar dinleyeceksiniz, dostlarınıza dinleteceksiniz..
O tekbirin tok sesli bas soloyla girişi, sonra koronun katılımı ile dalga dalga yükselişi uçuracak sizi.. Alıp başka dünyalara götürecek..
Bu ölmez musikinin, senfoni ve koro için çok seslendirmesini yapan Oğuzhan Balcı'yı yürekten kutlarım..
Tekbir'in ilk çok seslendirmesi değil bu, bilir misiniz?.. Az da olsa, bilen ve dinleyen vardır.. Yıllar yıllar önce Doğan Canku saz ve vokal için yeniden yazmış, Modern Folk Üçlüsü söylemişti.. Üçlü'nün en harika yapıtlarından biridir..
Türk Halk Müziği'ni çok seslendirerek işe başlayan MFÜ, daha sonra çocuk şarkılarına el atmış, 1974'te, Atatürk'ün 1934 Meclis Açış Nutkunun 40'ıncı yılında 40 Yıl Sonra albümü ile Atasının emrini yerine getirip, Alaturka Musikinin çok seslendirilmesini de mükemmel başarmıştı. Ayhan Önal'ın çektiği konserleri TRT'de TV'de bomba gibi patlamış, Cumhurbaşkanlığı Köşkünden gelen rica ile iki gün sonra tekrar edilmişti..
40 Yıl Sonra satış rekorları kırarken, Üçlü yeni bir aşamaya, Tasavvuf Müziğine, Dini Müziğe geçmişti.. Onu da çok seslendireceklerdi..
İşe Itri ile başladılar..
Salat-ı Ümmiye'yi söyledikleri ilk konserde salon yıkıldı.
Ama arkası gelmedi..
İki sebepten.. Bir TRT, Modern Folk Üçlüsü'nü aforoz etti. Hiçbir parçasını yayınlamadı. Üçlünün ekranda görünmesi yasaklandı. Radyolara emirler gitti. O zaman özel radyo ve TV yok. TRT kapıları kapandı mı, kendin söyler, kendin dinlersin..
Ardından MSP koalisyonla iktidara geldi.. Çocuklar "Bu tür müziği iktidar yalakası olarak yaptığımızı iddia edenleri susturamayız" dediler ve Itri'nin arkasını getirmediler.. Salat-ı Ümmiye'yi de bir daha çalıp söylemediler. Plak da yapmadılar..
Sanırım Ahmet'te bir konser kaydında vardır. O iyi bir koleksiyoncudur.. Bulursa, bana yollarsa çok mutlu olurum..
Bu arada, Mersin Operası'nda da konserin orijinal ve temiz bir kaydı varsa eğer..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA