Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Hani bizim korolarımız?..

Salı günü, Yaşamdan Dakikalar'ı çekiyoruz. Konuklarımız "Kanun" deyice, adı en tepeye yazılan Halil Karaduman ve Türk müziğinin büyük ustası Münip Utandı..
"Nasıl başladı bu iş Üstad" dedim..
"Antakya Merkez Ortaokulu'nda" dedi.. "Müzik hocamız beni koroya seçti.."
Ben de Antakya'da başlamıştım orta okula.. Üçüncü Orta'ydı adı. Ama koro teşebbüsüm Ankara'ya geldiğimizde oldu. Kurtuluş Orta'ya son sınıfta katıldım. Okul açıldıktan bir hafta sonra, müzik hocamız, okulda bir koro kurmak istediğini söyledi derste. "Gönüllüler el kaldırsın" dedi.. Anında kaldırdım..
Bir cumartesi öğleden sonra (O zaman cumartesi sabahları da ders vardı) okula çağrıldık. Hocamız yaklaşık 100 kişilik gurubu sahne gibi bir yerde topladı. Herkesin bildiği çok kolay bir okul şarkısını söylememizi istedi. O da önümüzde, yönetiyor. İşaret etti, başladık. Daha iki satır söyledik, söylemedik. Eliyle "Kes" işareti yaptı. Koro sustu. Hoca parmağı ile önce beni, sonra kapıyı gösterdi. Müzik hayatım başlamadan bitti, ama o koro çok güzel konserler verdi, yıl boyu öğrencilere ve velilere..
Şimdi okullarda böyle korolar var mı, bilmiyorum.. Olsa herhalde duyardım. İzmir'de geçmiş yıllarda Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerine rastladım tesadüfen. Korodalarmış.
"Konseriniz olursa haber verin" dedim. Verdiler. Gittim İstanbul'dan. Görünce şaşırdılar. Dinledim. Bayıldım. Döndüm yazdım..
İstanbul'da da korolar var. Her imkânım olduğunda gittim.. Ermeni koroları.. Kaç Ermeni kaldı ki İstanbul'da?.. Ama o müthiş korolar devam ediyor.. Okul kökenli, kilise kökenli korolar.. Her konserleri de tıklım tıklım dolu oluyor..
Kilisenin rolü büyük tabii, dünyanın her yerinde, müzik deyince.. İlahi okuyarak başlıyorlar minikler müziğe, kilise korolarında.. Sonra okul koroları..
Bizde öyle bir dini gelenek yok. Okullarda ise, koroyu geçin, müzik bitiyor.
Gazetelerde okuyorum. Talim Terbiye müzik derslerinden klasik müziği çıkarmış mı ne yapmış..
Biz ilkokulda Verdi okurduk.. Aida'nın ünlü Zafer Marşı'nın notaları vardı müzik kitabında.. Türkçe sözler de altında.. İlkokul dörtte Verdi..
Beşinci sınıfta mezuniyet sınavı sorum Tuna Dalgaları'ydı.. Notasını okumuştum kitaptan.. Hâlâ ezberimdedir, başlangıcı.. Bir yerde piyano görürsem tuşlara dokunurum..
"Mi.. Mi.. Mi..Sol, la, si. Si, sol mi.." Bugün ilkokul çocukları ne okuyorlar müzik dersinde acaba?. Orta okul ve liselerde korolar var mı, bilmiyorum..
Ama Oscar gecesini hatırlıyorum..
O görkemli tören, bir ilkokul korosuyla sona erdi. PS22 diye tişört giymiş öğrenciler, Oz Büyücüsü'nün Oscarlık şarkısı "Somewhere over the rainbow"u söylediler..
Bekledim ki, bir gazeteci "Kim bunlar" diye merak etsin ve yazsın.. Oscar gecesinde ilkokul korosu merak edilmez mi?.
Merak bitti. Gazetecilik bitti çünkü..
PS22 bir devlet okulu New York'ta.. PS o zaten.. Public School.. Kamu Okulu.. Adı yok.. Numarası 22..
Göç edenlerin Amerika'ya ilk girdikleri yer Statten Adası'nda.. Öğrencileri genelde bin etnik guruptan ve alt ekonomik sınıftan. Paralı okula gidecek güçleri yok yani..
Koroyu 2000 yılında okulun müzik hocası kurmuş.. 2006'dan itibaren de internetteki blogunda tanıtmaya başlamış. İnternet sadece dedi kodu ve devrim yapmaya yaramıyor.. Kültür ve sanata da hizmeti var. Bir videoları YouTube'a düşünce tam 29 milyon defa tıklanmış. Ünlü New York Dergisi "Gezegenin en ünlü ilkokul korosu" diye yazmış onlar için..
Sonu Oscar gecesi.. Şimdi dünyada milyarlar biliyor PS22 Korosunu..

***

Yaşamdan Dakikalar'da, Özlem'in bir minik bandı vardı. Borusan Filarmoni Verdi'nin Requiem'ini seslendirmiş, hafta içinde. Koro Wiener Singverein.. Yüze yakın korist, Viyana'dan gelmiş konser için?.. Niye?.. Çünkü Türkiye'de böyle bir konseri seslendirecek koro sadece Opera ve Bale'de var. Onların da işleri başlarından aşkın zaten..
Türkiye Cumhuriyeti döneminde Atatürk'ün emri ile ilk kurulan okul, Ankara'da "Musiki Muallim Mektebi.."
İnönü, Ankara'da Konservatuarı kuran ve dünya çapında düzeye getiren liderdi.
Onların başlattıklarının bile arkasını getiremiyoruz. Ya da daha acısı..
Getirmiyoruz!..
O tarihi, o muhteşem Konservatuar binası, bir Musiki Müzesi olarak anıtlaştırılacakken, Mamak Belediyesi yapıldı iyi mi?.
"İzi silinsin" diye sanki!..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA