Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Yarın Dünya Sanat Günü!..

Anneler Günü, Babalar Günü, Kadınlar Günü, Tiyatrolar Günü ve daha bir yığın günlerimize bir tane daha eklendi. Aslında geç kalmış bir gün.. Çoktan kutlanmaya başlanmalıydı..
..Ve bu defaki günün bizim için çok anlamlı bir yanı var..
Bugünü dünyaya biz kabul ettirdik.
"15 nisan Dünya Sanat Günü!."
Yarın bütün dünyada ilk defa düzenlenecek günün mimarı, Bedri Baykam..
International Associations of Art (IAA)'ın geçen yıl Meksika'da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılan, Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam Türk delegasyonunun önerisini açıklayan bir sunum yaptı. Bedri, Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi.
Teklif ittifakla kabul edildi ve kutlamaların 2012, 15 Nisan'ından itibaren başlamasına karar verildi.
O gün, işte yarın, Sevgili Okurlar..
Aslında kutlamalar bizde bir hafta evvel başladı. Pazartesiden bu yana Nişantaşı'na gidenler, mağaza vitrinlerinde açılan sergiyi görmeye başladılar bile.. Vitrin Sergisi!..
Cuma günü resmi açılış bu sergilerin ortasında yapıldı. Çeşitli Kültür Merkezleri özel etkinlikler düzenlediler.
Yarın, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde, Abdi İpekçi Caddesi kurulan sahnede büyük kutlamalar gerçekleşecek. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve UPSD Başkanı Bedri Baykam'ın açılış konuşmasının ardından, Onur Ödülü almak üzere Ressam Adnan Çoker ve Komet podyuma davet edilecek. Tango to İstanbul'un dans gösterisini, Bulutsuzluk Özlemi'nin ve Golden Horn Brass Quintet'in konserleri takip edecek.
Gün boyu Pandomim, canlı heykel ve modern dans gösterileri ile birlikte, cadde boyu Yapı Kredi, İş Bankası, Ayrıntı, Literatür, Boyut Yayınları ile İKSV, Borusan Contemporary ve İstanbul Modern'in standları bulunacak. Sonrasında ise Maçka Demokrasi Parkı'nda bulunan UPSD Sanat Galerisi'nde gerçekleşecek olan "Dünya Sanat Günü Sergisi"nin ardından "Bring your own Bottle / Kendi Şişeni Getir" Partisi düzenlenecek..
İstanbul Modern, Sakıp Sabancı, Borusan ve Pera gibi birçok Müze ve galeri Dünya Sanat Günü'ne özel olarak gece geç saatlere kadar açık ve ücretsiz olacak. Ayrıca Türkçe ve İngilizce olarak rehberli turlar sağlanacak.
Bedri Baykam "Leonardo, ressam, heykeltraş, düşünür, yazar, mucit, matematikçi, filozof gibi birçok sıfatı barındıran çok yönlü kişiliği ve sahip olduğu günümüz çağdaş sanat dünyasının disiplinlerarası çalışmalarının geçmiş ve aynı zamanda gelecekteki yüzü niteliğiyle, bu çok önemli gün için en uygun isim olarak herkesin onayını aldı" dedi..
IAA Dünya Başkanı, Rosa Maria Burillo Velasco/Meksika ilk kez kutlanacak olan Dünya Sanat Günü için şöyle dedi..
"Sanat, insanın, kelimeler, sesler ve hareketlerle tasvir edilen kalıcı yansımalarıyla yaşama geçirilmiş olan en öznel ve en çarpıcı 'haleti ruhiyesi'nin ifadesidir. Dünya Sanat Günü, tüm dünyanın sanatçı ve sanatseverlerinin sanatın değerini ve gücünü eşzamanlı olarak hissetmelerini ve tüm dünya ülkeleri adına büyük önemini aynı anda solumalarını sağlayacaktır."
Dünya Sanat Günü başta İzmir, ülkemizin çeşitli kentlerinde de kutlanıyor.
Türkiye ve dünyada bugün nelerin olduğu hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz, işte tıklayacağınız adresler.. www.iaaworldartday. com www.aiap-iaa.org www.iaa-europe.eu www.upsd.org.tr www.facebook. com/worldartday. iaa www.facebook. com/dunyasanatgunu. upsd

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA