Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu nasıl güldürü Ali?..

Yani bu yıl beni en çok etkileyen oyunlardan biri..
Bir defa eser güzel. İkincisi çok ama çok iyi oynanıyor.. Biter bitmez kulise koştum.. Ali ile Bülent (Poyrazoğlu ve Kayabaş) ayni odada.. "Bir daha sizin oyununuza gelmem" dedim.."Karar verin yahu amacınız milleti güldürmek mi, ağlatmak mı?. Gözlerimin biri gülmekten yaşardı, öteki ağlamaktan sırılsıklam ayni anda.. Şaşı oldum.. Bu nasıl iş?.."
Efendim şöyle iş..
Ali Poyrazoğlu oyun arıyor.. Her tiyatro yöneticisinin en büyük sıkıntısı bu.. Oyun aramak.. Önüne gelene soruyor.. Her gittiği yerde soruyor.. İspanyol yazar Alphonso Paso'nun kızı, arkadaşı.. İspanya'ya gittiğinde ona sormuş..
200 kadar oyun yazmış Paso.. Üretken yani.. Ayni zamanda köşe yazarıymış ölene dek.. Kız "Tam sana göre bir oyunu var" demiş.. "100'üncü oyunu.. 100'üncü diye özenle yazdı, baş rolü de kendi oynadı zaten" demiş. Konusunu özetlemiş..
Bir özel okulda haylaz ve haşarı öğrenciler, 50 yaşlarındaki huzurlu ama mutsuz bir yaşamı olan hocaları ile dalga geçmek isterler. Sınıfın en güzel kızı hocaya aşık numarası yapar. Adam kıza tutulur..O harika adam, bu aşk yüzünden olmadık hallere düşer..
Ali öyküye bayılmış. "Hemen" demiş.. Kız kitabı getirmiş.. İspanyolca.. Ali İspanyolca bilmez.. Kız "Senin için çevireceğim" demiş. Bir hafta gece gündüz çalışıp çevirmiş.. Sonra Ali almış eline.. Ahmet Vefik Paşa/ Moliere gibi, uyarlamış ne kelime, yeniden yazmış sanki..
İzlerken çocukluğuma gittim.. Babam 1930'larda çekilmiş bir filmi anlatırdı. Bayılmış, tekrar tekrar izlemişmiş.. "Mavi Melek!."
Zamanın büyük ustası Emil Jannings yaşlı profesör, Marlene Dietrich onu baştan çıkaran ve rezil eden şov kızı.. Daha sonra bizde Muhsin Ertuğrul, Nazım Hikmet'in yazdığı senaryo ile çekmiş (1940) ve Cahide Sonku ile baş rolü paylaşmıştı. O filmi hayal meyal hatırlıyorum, ama asıl iyi bildiğim 1959 yapımı Mavi Melek.. Curd Jurgens ve May Britt!..
Daha sonra Sunset Boulevard film ve müzikal olarak benzeri bir ilişkiyi anlattı.. Yani, Paso'nun oyunu aslında çok çiğnenmiş bir sakız..
Ne var ki.. Bir defa iyi yazılmış. Çok çok iyi uyarlanmış.. İkincisi, olağanüstü oynanıyor..
Ali Poyrazoğlu'nu 40 yıldır izlerim. Onu iyi bildiğimi sanırım.. Ama bilmiyormuşum.. Matematik Hocasındaki oyunculuğunun ölçüsü yok..
..Ve de onu baştan çıkaran lise öğrencisinde Güneş Emir..
Hemen tüm özel tiyatrolarda, dünyanın her yerinde, seyirci çeksin diye güzel kızlar kullanılır.. Güneş Emir'i hayatımda ilk defa görüyorum. Gördüğümde de görevini kafamdaki klişeden verdim.. "Göz zevkimiz için seçilmiş.."
Güneş gerçekten güzellik yarışmasına katılacak manken kadar güzel ve çekici.. Çarpıcı.. Ama oyun ilerledikçe gördüm ki, "Oyuncu.."
O muhteşem Ali Poyrazoğlu'ndan rol çalacak kadar oyuncu.. Gözlerime inanamadım..
Kulis'te Ali'ye "Kim bu" dedim.. "Konservatuarda hocalık yaparken ben hep arka sıradakilere bakarım.. Orda ya haylazlar vardır, ya harikalar çünkü.. Bu kız en arkada dikkatimi çekti.. 'Mezun olunca beni ara' dedim, sonra unuttum..
Bu oyunu bitirdim, rolleri dağıttım.. Bahar ortalarda yok. Aklıma kimi getirsem oturmuyor.. Kara kara düşünürken kapım açıldı.. İçeri bir kız girdi.. 'Hocam, mezun olunca gel' demiştiniz, geldim" dedi.. Adını sormadım bile.. Bahar'dı o çünkü.. Aradığım Bahar.. Ama sana birşey diyeyim mi?. Tiyatroda tutamayız. Şimdiden bir film, iki teklifi aldı.."
Bahar inanılmaz. Oyun bitti, ben hala şüphedeyim. Hocasını kandırdı mı, yoksa, oyun derken gerçekten tutuldu mu?. Yani bu kadar mı iyi oynanır?.
Bülent (Okul Müdürü) zaten büyük usta..
Ali'nin mutsuz ama, sevginin ne olduğunu kanıtlayan eşinde Neriman Uğur olağanüstü.. Genç öğrenciler, Ümit Kantarcılar, Hakan Bulut, Nur Eraslan ve müdürün eşi Nur Gürkan da enfes tiplemeler yapıyorlar..
Özdemir Çiftçioğlu (Yönetmen), Çağdaş Erçetin/ Sırrı Topraktepe (Dekor) ve Ali Kök (Kostüm) mükemmel ekip çalışmasını tamamlıyorlar. Ali, oyuna çok uygun şarkılar da seçmiş, taş plaklardan başlayarak, alaturkalar, tangolar, kantolar ve poplar..
Adını en sona sakladım, merak etmeyin..
"Beni Yeniden Sev!."
Çok ama çok seveceksiniz. Sezon artık bitiyor.. Turneleri izleyin ya da gelecek sezonu bekleyin.
Bu oyun bir kaç yıl oynar!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA