Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Bu kadar çok bomba, kurşun, patlama; valla turizm gene de iyi gitti. Neresinden bakarsan bak 20 milyar doların üzerinde bi rakam bekleniyor. Umut edilen 30 milyarlara gelemeyeceğiz ama dediğim gibi bu kadar toz duman arasında Türk turizmi dengede kalabilmiş kardeşim.
Sana defalarca yazdım, bu sektör devlet tarafından desteklense 50 milyar doları birkaç yılda yakalarız.. Ama hükümetler turizme küs. Yalnız şimdiki değil bundan öncekiler de küstü. Anlam veremiyorum, neden?
Şimdi bak şeker kardeşim.
Bu sene diyelim ki turistler 22 milyar dolar bıraktı. Bunun temiz net geliri 15 veya 16 milyar dolardan az değildir. Hangi sektör bu parayı Türkiye'ye getirebiliyor? Mesela havacılık.. THY'nin yönetimi, yılın ilk 6 ayında 164 milyon lira net kâr ettik diye, bi zil takıp oynamadıkları kaldı. Dikkatini çekerim "lira.." İkinci yarıda da ikiye katlasın, eder 328 milyon lira.
Üvey evlat turizmin, geçen yıl getirdiği ise brüt 23, net 16 milyar dolardan fazla.. "Lira" değil, tıkır tıkır Amerikan Doları kardeşim. Bu örneği turizmin büyüklüğü hakkında bi fikir verebilmek için yazdım.
Bırak havacılığı, otomobil sektörünü düşün. Yedek parça dışında net 1 milyar dolar getirsin başarıdır!
Türkiye'de hiç bi sektör turizmin kazandığı kadar döviz kazanamaz kardeşim. Peki nedir bu üvey evlat muamelesi? Bi sürü turizm derneği, kuruluşu var, onlar da korkudan, hükümete "Nedir bize ettiğin bu zulüm?" diye soramıyorlar.
İşin başka çarpıcı tarafı, bazı kişiler, başta Turizm Bakanı, turizm gelirlerinin yanlış hesaplandığı görüşünde. Ben de onlara katılıyorum; çünkü resmi rakamlara bakıyorsun turist başına 100 dolar gibi bi harcama düşüyor. Olamaz bu.. Çok düşük..
İspanya 60 milyar dolar, Fransa 54 alırken biz 23'lerde dolaşmamalıyız. Güngör Uras hoca da, "Nereden geldiği belli olmayan" paraların bi kısmının turizm kaynaklı olabileceğini yazdı. Mümkündür.. Çok daha fazlasını da kazanabiliriz ama akıllı bi planın uygulanması lazım.
Geçenlerde karayoluyla Gökova'nın güneyini gene dolaştım. Orman yolu ve toprak. Datça yarım adasının en dar yeri Balıkaşıran'dan başladım Karacasöğüt'e kadar vardım. 50 kilometre çamlık ve süper koylar. Bomboş.. Sadece burası turizme açılsa (bi program ve planla ) en az 25 milyar dolar da Gökova'nın güneyinden gelir.
Kahin olmaya gerek yok, gel gör! Ve şimdiye kadar devlet büyüğü olarak bi tek Turgut Özal merak edip bu toz toprak yollardan geçmiştir. Ömrü yetseydi eminim buraları ekonomiye katardı.
Geçen haftaki helikopter meselesine gelince.. Gece görüşü bulunmayan helikopterler nedeniyle orman yangınlarının uzadığını söyleyip acaba ormancıların bunları alacak parası yok mu diye sormuştum. Varmış.. Bana anlatıldığına göre, Hükümet, Savunma Sanayi'ne 250 adet helikopter alımı için imkan sağlamış. Bütün mesele ilgili kuruluşların aralarında anlaşıp bi paylaşım yapmaları. 2 yıldır yapamıyorlar.. Bari bırakın Orman helikopterlerini alsın.. Siz anlaşıncaya kadar orman kalmayacak.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA