Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Birikmiş parası yoktu ama hazinesi vardı

Tevfik Yener'le Dünden Bugünden..

"Birikmiş param yoktur. Evimden kira alınıp cenazeye sarfedilsin. Kabir taşımı Gülfiye (eşi) yaptırır."
Bir vasiyet? Devam edelim:
"Mezar taşıma yazılacak şudur: Sultanselim Camii Şerifi Başimamı ve Sultanahmet Camii Şerifi ikinci imamı ve hatibi meşhur bestekâr Hacı Sadettin Kaynak'ın ruhuna fatiha."
1961'de, sanatçıların ölüm ayı Cüce Şubat'ın 4'ünde vefat eden Sadettin Kaynak en büyük bestecilerden. Rekor satan plaklarına rağmen bülbül Sadettin Kaynak'ın milyon dolarlık köşkü, tefede parası yoktu. Mütevazi imam maaşıyla yaşıyordu. Plakları, Sıraselviler'de ufak bir apartman aldırabilmişti. Mazlume teyzem ile anneanneme komşuydu. Hayal meyal anımsarım. Mazlume teyze anneme gösteriyordu:
"Bak Hafız Sadettin efendi."
Küçüktüm ama ismini bilirdim.
"Arap filmi gelmiş. Müziği Sadettin Kaynak'tan.."
Mısır filmleri istilası 2. Dünya Savaşı sırası başlamış. Mısır filmine gitmek istemezdim. Sağa sola sarkar huysuzluk ederdim. Bu yüzden kafamı bir direğe çarpmıştım. Hayrettir, işlevsiz o direk hala yerinde. Onca tarihi eseri yıktılar, alnımı şişiren direğe dokunmamışlar.
Üstad, 85 Mısır filmine müzik yazmış. Arapça şarkılarla değiştirilen eserlerini okuyanlar da; Münir Nurettin, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar gibi efsaneler.
Sadettin Kaynak'ın bestelerinde dünya müziği vardı. Batı müziğini Avrupa'da inceledi. Anadolu'da türküleri, Mısır'da Arap müziğini tanıdı.
1978'de eserlerini senfonik orkestraya uyarlatarak söylemişti Neşe Karaböcek. Kaynak'ın müziğini çok sesli dinlediğimde başka boyuta geçtim. Kontrbaslar, violalar, onlarca keman, obua, trompet, trombon, kanun, ud, tambur, alaturka keman ile Kaynak. Ve onun şarkılarını şark-garp senteziyle yorumlayan Neşe Karaböcek'in "bülbül" denilen sesi.
Neşe, projeye yüklü para harcadı. Yazık ki Senfonik Sadettin Kaynak Konseri'ni tüm Türkiye'ye dinletemedi, TRT denetimi izin vermedi. Tel Aviv ve Londra konserleri ise ayakta alkışlandı.
Üstadın vasiyetinin girişini okuyalım:
"Hicaz'a gittim. Kâbe'yi gören Allah'tan ne dilerse olurmuş. Ben de diledim. Peygamber 63 yıl yaşadı. Ben de 63 yaşındayım. Allahtan diliyorum ki bu yıl öleyim. Bir pardösüm, iki kat elbisem, bir radyom var. Bunları Gülfiye'ye (eşi) bırakıyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA