Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Rumelihisarı hayaleti huzura kavuşacak mı?

Tevfik Yener'le Dünd en, Bugünd en..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Rumelihisar'ının içine, zamanında yıkılmış binalar yeniden inşa edilecek" dedi. Bir sevindim.
Hisarın içi, içimi yakar. Hisara girince yıkık kulemsi bir şey görürsünüz. Oraya gidin. Amfitiyatro tipi oturma yerleri ve yuvarlak pist vardır.
Şimdi dikkat!
Kulemsi yıkık şey, İstanbul'a yapılan ilk caminin minaresidir. Pist ise yıktırılan caminin zemini. Zemin, pop müzik konserlerine yıllarca sahnelik yaptı.
Hisarın eski fotoğraflarında bile minare yıkıktır. Küçük Kıyamet denilen 1884 depreminde yıkılmış. Onarılmamış. Cami, Hisarın yapım yılı 1452'de çalışanların ibadeti için inşa edildi. 2. Mehmet (Fatih), vezirler, askerler birlikte namaz kılıyorlardı. Padişahla birlikte secde etmek fetih için hırs kazandırdı. O hırsla koca hisarı 139 günde tamamladılar.
Önce Kale Camii deniyordu. Sonra Sultan Mehmed Mescidi olarak anıldı. Sultan II. Mehmed'e 'Fatihlerin babası' anlamında 'Ebu'l Feth' denilince, Ebu'l Feth Camii adı verildi. İstanbul'a ilk yapılan İslâm mabedi olduğundan özel değeri vardır.
1953'te Fethin 500. Yılı sebebiyle hisar temizlendi ahşap evlerle cami kalıntısı yok edildi. Hisarda klasik tiyatro eserleri oynandı. Oyunlar kesildi, hisarın yüksek ses titreşiminden zarar göreceği bilindiği halde pop müzik konserlerine açıldı, sahne, caminin temeli üstüne kuruldu. "Fetih şehitlerinin hatırasına ihanet" dedik ama kulaklar tıkalıydı, konserlere sponsor olan medya umursamadı. Diğerleri fransız kaldı.
Dua ettim, "Ya Rabbim şehitler ayaklansın da, hisarı hayaletleri bassın. İstanbul'u size hediye ettik, Fatih'le yüz sürdüğümüz camiye hürmetiniz yok, desinler."
Muhafazakâr geçinen 2 gazetenin genel yayın müdürüne New York'tan mail gönderdim, "Önayak olun cami onarılsın" dedim. Tık yok. İki satır yazın birader, dindar filan pozdasınız. I-ıh. Kim, hangi gazete olduklarına boş verin. Zaman gelir söylerim, "Bless one's Lucky Star" diyelim. Amerikan deyimi, "Talih yıldızıma şükür" anlamına uyar. "Şükür ki Sayın Topbaş hisara el attı" Fetih Camii'ni onarıp müze yapan ki "O ne güzel insandır."
Şimdiden, camide ibadet eden Fatih Sultan Mehmet ile vezirlerinin, yeniçerilerin, sekbanların mankenlerini seyreden ziyaretçilerin hayranlığını görüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA