Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim, yılın ilkyaz turistleri Manavgat'a gelmiş. Gazetelerde, plajda güneşlenirken fotoğrafları vardı. Umarım oralarda alkol sorunu yoktur. Çünkü bunlar, hele Rusya'dan geliyorlarsa, zıkkımlanmayı severler.
Bazı kasabalarla, kırsallardaki küçük lokantalardan sıkıntılı haberler duyuyoruz. Yalnız THY'nin meselesi değil bu alkol.. Alkol satışı yapanlar izin almakta zorlanıyorlar. Hatta çoğu izin de alamıyor. Şimdi buralarda sorun şu Abuzittincim. Diyelim ki kırsalda yaşayan vatandaş.. Zilyetlikle sahibi olduğu ufak bahçesi var.. Buraya birkaç masa koymuş. Balık pişirip satıyor. Balıkla ayran pek gitmez yani.. O zaman "içki ruhsatı alması" gerekiyor. Köylü vatandaşa "Yerin sana ait olduğuna dair tapuyu, iskan raporunu, işletme belgeni getir" diyorlar.
Abuzittincim, adamın yeri zilyetli. Dedesinden kalmış. Devlet baba da şimdiye kadar tapu mapu vermemiş. Nereden bulsun bu belgeleri?
Eskiden bunlara jandarma bakardı. Eğer belli hijyen koşullar sağlanmışsa, lokanta sahipleri de düzgün insanlarsa, yıllık izin verirdi. İnsanlar da sezonda üç beş kuruş para kazanırlardı. Şimdilerde sıkıntı büyük..
Yalnız köylerde kırsalda değil büyük otellerin alkollü lokantaların içinde de bi takım ek belgeler istenmeye başlanmış. Tuhaf bi durum anlayacağın.
Neyse, iyi haberler de var. 2012 de, 32 milyona yakın turist gelmiş kardeşim. O kadar gürültü patırtı, top tüfek bomba, bi önceki seneyi yakalamışız. Büyük başarıdır. Son anda revize edilen rakamlarla da gelir 30 milyar dolara çıkmış. Kişi başı 800 dolarlık bi harcamaya geliyor. Makuldür..
Neden makul dersen, eski hesaplamaya göre bi sürü girdi turizm geliri kabul edilmiyordu. Mesela marinalardan gelen paralar turizm geliri kabul edilmiyordu. Böyle bi şey olur mu Abuzittincim. Bildiğim, golfçülerden sonra en çok parayı yatçılar bırakır. Bi kaç yıl öncesine kadar Yunanistan'da bu, 10 bin euro idi! Marinalar kadar yüksek meblağ tutmasa da, gelir sayılmayan birçok hizmet vardı, artık bunlar da turizm bütçesine alınmış.
Bu işle eski Bakan Ertuğrul Günay çok uğraşmıştı. Büyük hatayı düzelttiği için teşekkür etmek lazım.
30 milyar dolar. Neresinden bakarsan bak bu net 20 milyar dolar döviz demektir Abuzittincim. Hatta 25 de.. Ben, bakkal hesabı 20 diyorum. Türkiye'de hangi sektör bu parayı getiriyor? Şimdi bak: bi sürü reklam, şatafatlı fotoğraflar, filmler, röportajlar falan.. Otomotivdeki toplam ihracatımız nedir? 15 milyar 150 milyon 505 dolar. Dikkat et, cirodan bahsediyorum. Bunun net getirisi olsa olsa 1 milyar dolardır Abuzittincim. Evet, 1 milyar dolar! Parça, aksesuarla diyelim 2 milyar.. Turizmin büyüklüğüne bak. Üstelik doğru dürüst bi devlet teşviki de yok.. Hatta köstek var. KDV idi ÖTV idi şimdi de ufaktan ufaktan alkol meselesi..
Altın yumurtlayan tavuğu küstürmemek lazım. Zaten ben alkol kullanan tavuk da görmedim ama nedir bu zavallı hayvana çektirdiğimiz kardeşim.
Münasip yerlerinden öperim Abuzittinciğim.
Kardeşin Güneş. tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA