Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir Agah Özgüç başyapıtı daha..

"2014 yılında Türk Sineması 100 yaşına basıyor. İşte bu nedenle 5 ciltten oluşan Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü hazırladım. Sinemamızın doğum tarihi kabul edilen 1914'ten başlayarak, 2012 yılına dek vizyona giren tüm filmlerin dökümünü içeren bin sayfalık ve 4 buçuk kilo ağırlığındaki geniş kapsamlı ansiklopedik kitap 15 ayda derlendi. Tabii, bu çalışmanın 50 yıllık bir ön hazırlığı var. Bu tür ansiklopedik başvuru türündeki kitapları, Batı'da 20- 30 kişilik araştırma grupları hazırlar. Oysa ben dünyada rastlanması imkânsız bir deli güçle, tek başıma yaptım" dedi Agah Özgüç.
Agah Özgüç kim mi?.
Aynen kendi dediği gibi Türk sinemasının delisi.. Anıtı dikilecek bir deli..
Erkekçe Dergisi'ni çıkarmak için İstanbul'a geldiğimde "Bana Agah Özgüç'ü bulun.. Yeşilçam bağımız o olacak" demiştim.. Geldi, tanıştık.. Nasıl müthiş bir gazeteciydi. Nasıl bir haber alma ağı ve izleme aşkı vardı..
Bakın ne Bab-ı Ali bildi, Agah'ın kıymetini, ne sinema dünyası..
Bu ülkede "Sinemaya adanmış bir ömür" ödülü varsa, ilk alacak insandır Agah!.. Bunca festival var.. Hani?..
Kızmaz, gücenmez, durmadan üretir.. Ne kitaplar armağan etti, Türk Sineması'na..
Son çalışması da bu.. Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü.. Beş cilt.. Her cildi, sinemaya emek vermiş kişilere adanmış. Her cildin başında o dönemlere ait geniş bilgiler, belgeler var.
Toplam 6481 Türk filmi, kalite düzeylerine göre, altlarında kısalı, uzunlu konuları, aldıkları ödüller, jüri üyeleri, tartışmalar, çeşitli notlar ve eleştirilerle yer alıyor. (Benim Bir Zamanlar Anadolu'da adlı filmle ilgili yazımdan bile bir bölüm var, iyi mi?.)
Araştırma yapacak kişiler, temel bilgiler açısından bu çalışmadan yararlanacaklar mutlak..
Kitapta görsel malzeme olarak 2200 belge ve fotoğraf var. Tüm fotoğraflar tek tek temizlenerek ve özel mürekkep kullanılarak basılmış.
Böyle bir başvuru kitabını Türk Sineması adına devletin, Kültür Bakanlığı'nın basması gerekirken, Horizon İnternational'ın sahibi Nejdet Arkın'ın hem de zerre kar etmeyeceğini bilerek üstlenmesini de alkışlamak gerek..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA