Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ankara'da olunacak gece..

Türkiye'de yılın müzik olayı bu salı gecesi, yani 30 Nisan'da, 30. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin 30 Nisan'daki kapanış konserinde yaşanacak. Şef Işın Metin yönetiminde Bilkent bünyesindeki iki orkestra ve bir koro ile Polonya ve Portekiz'den gelen birer koro, ayrıca 8 opera solistiyle, Gustav Mahler'in "Binler Senfonisi" olarak bilinen 8. Senfoni'si ATO Congresium'da seslendirilecek. Mahler'in olgunluk döneminin zirvesini oluşturan bu yapıt, Türkiye'de ilk kez 5 Ekim 1995'de İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Korosu ve Solistlerince seslendirilmişti. 30 Nisan Ankara'daki seslendirmede ise, bestecinin öngördüğü geniş kadro ülkemizde ilk kez uluslararası boyutta toparlanmış oluyor.
30. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin kapanış konseri olarak 30 Nisan'daki seslendirmeye, Bilkent Senfoni Orkestrası, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ve mezunları, Polonya Wroclaw Filarmoni Korosu, Portekiz ESML Korosu, Bilkent Çocuk-Gençlik Korosu katılıyor. Solist olarak Nancy Weissbach, Burcu Uyar, Klara Ek (soprano), Alison Cooke (mezzo- soprano), Isabel Vera (alto), Ünüşan Kuloğlu (tenor), Karsten Mewes (bariton) ve Tuncay Kurtoğlu (bas) yer alıyorlar.
8. Senfoni'sini Gustav Mahler 1906-1907 yıllarında tamamlamış, ilk seslendirilmesi ise Münih'te 12 Eylül 1910 günü, bestecinin yönetiminde toplamı yaklaşık bin kişiyi bulan solistler, orkestra ve koro elemanlarınca yapılmıştı. Senfoniye bu çok sayıdaki müzikçi nedeniyle "Binler" yakıştırması yapıldı ve böyle ünlendi.
Mahler, eseri için "Kainatın birdenbire bir şarkıyla infilak ettiğini düşünün. Şarkılarda duyulanlar sanki insan sesi değil de gezegenlerin, güneşlerin evrende hareket ederken çıkardığı sesler.." demişti.
Salı gecesi kısmetse, Ankara'da olacağım. Sizlere de bugünden haber veriyorum. Gün gelir "Ben de oradaydım" demek istersiniz, belki..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA