Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kültür Bakanı Hurrem'i seyretti mi?..

1977'den bu yana beşinci, son bir hafta içinde ikinci kez izledim Hurrem'i..
Bu defa Deniz için.. Selim için..
Dünya çapında dansçılarımız bunlar.. Bu ülkenin uluslararası gururları..
Deniz Zirek, Hürrem'i, Selim Borak Kanuni'yi dans etti.. Ama nasıl ettiler?.
Yani iki insan birbirine ve sahneye bu kadar mı yakışır?.
İki harika dansçı.. İki harika mimci..
Kültür Bakanımız, hangi son günlerde, özellikle Opera ve Balenin kökünü kurutacak bir yeni tasarı hazırladığı hızla yayılan ve kopan kıyamete rağmen "Sükût ikrardan gelir"cesine çıt çıkarmayan Kültür Bakanımız acaba, Deniz'le Selim'i hiç izledi mi?.
Hurrem'i izledi mi hiç?. 1977'den beri sahneleniyor. 26 senedir.. Kültür Bakanı değil, bu ülkenin bir vatandaşı olarak merak etti mi hiç "Hurrem neymiş?. Kanuni neymiş?.. Nasıl müzik, nasıl dans olmuş" diye, merak etti de gidip seyretti mi, Hurrem'i, ya da herhangi bir baleyi?..
Hurrem'in müziğini dinledi mi hiç mesela..
Mesela, Nevit Kodallı'nın nasıl buram buram Türk, buram buram Osmanlı bir müzik yazdığını fark etti mi acaba?..
Mustafa'nın öldürülmesinin ardından anası Gülbahar'ın yasını anlattığı sahneye, Tekbir'i, Itri'yi nasıl yerleştirdiğini biliyor mu acaba?. Ya da, ayni anda, Hürrem'in zaferini hem de nasıl gümbür gümbür bir mehter müziğiyle kutladığını duydu mu birisinden..
Hurrem, A'dan Z'ye Türk bir bale..
Konusu Türk tarihi.. Liberettoyu yazan ve koreografiyi yapan Türk.. Oytun Turfanda.. Müziğini yazan Türk.. Nevit Kodallı.. Yazdığı mehter ritmleriyle Türk müziği.. Sahneye koyanlar, başından beri hep Turk.. Şimdi Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci.. Dans edenler Türk.. Orkestra Türk.. Şefi Türk.. Murat Kodallı..
Bu ülkenin bir Kültür, bir sanat, bir tanıtım planı, projesi olsaydı eğer, Hurrem ve de Osmanlı'nın 700'üncü yılı için 1999'da özel yazılan ve alaturka müzik eşliğinde dans edilen Harem ve o efsane dans tiyatrosu Ağır Roman dünya turnesine çıkardı.. Türkiye'nin itibarı da 10 misli artardı..
Hurrem bu sezon, son defa bu gece Kadıköy Süreyya'da temsil edilecek.. Fırsat bulursanız gidin, görün.. Bir daha bulamayabilirsiniz çünkü..
Çünkü, seneye olup olmayacağı belli değil. Çünkü seneye balenin olup olmayacağı belli değil, aslında..
Yoksa "Belli" mi Sayın Bakanım!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA