Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Pera nasıl futboldan men edildi?

Ergun Hiçyılmaz'la Bugünden düne..

Futbolseverler UEFA'nın aldığı karar sonrası büyük şaşkınlık geçirdi. Fenerbahçe, Beşiktaş'ın Avrupa kupalarından men edilmesi ve bazı kişilerin futboldan bu takımlar ile disiplin kuruluna sevki, başka kararların da kapıda olabileceği düşüncesini yaygınlaştırdı. Türkiye'nin de ulusal maçlardan men edilmesi bile söz konusuydu. Disiplin Kurulunun alacağı karar yakında açıklanacak. Bu karar arifesinde Türkiye'den bir kulübün 1922'de nasıl aforoz edildiğini hatırlamış olduk.
Costas Saviliadis, İstanbul da futbola gayet meraklı bir bankacıydı. Hali vakti yerinde tuzu kuru bu iş adamı, para ve futbol sevgisini birleştirip Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında dönemin Beyoğlu Kalyoncukulluğu semtinde Pera kulübünü faaliyete geçirdi.
Osmanlı Birinci Dünya Savaşı'nda siperlere, Pera da sahalara giriyor ve Sarı- Siyahlı takım ekalliyet (azınlık) ekipleri arasında ilk sıraya yükseliyordu. Pera 1919 yılında ekonomik gücünü ortaya koyarak, ünlü Rum kökenli futbolcuları bünyesine kattı. Sadece futbolda değil diğer branşlarda da başarı sağladı ve zengin azınlık kitlesinin desteklediği kulüp haline geldi.
Pera 1920 yılında Fenerbahçe ve Galatasaray gibi kulüplerin yer aldığı İstanbul Ligi'ne karşıt olarak kurulan Pazar Ligi'ne resmen alınmıştı. Bu ligde başta Beşiktaş olmak üzere Union Spor Clup, Maccabi, Dork, Stella, Aris ve Enosis gibi takımlar da yer alıyordu.
Pera, ilk yılında şampiyonluğu Union'a kaptırınca daha güçlü bir takım oluşturma yoluna gitti. Kadrosunu tecrübeli ve ünlü futbolcularla takviye eden Pera'ya kaleci Micos ile dönemin en iyi savunmacıları da katıldı. Lisivis, Yanaki, Jilber , Sava, Terezis, Omiris, Vitalis , Negroponti ve Manadilidis de Peralı oldu. Koço Negroponti ile Miço da bu kadroya dahil olunca Pera Pazar Liginde tutulmaz ve yenilmez bir takım haline geldi.
1921 sezonunda fırtına gibi esen ve Union Clup ve Taksim Talimhane sahalarındaki maçlarına binlerce taraftar toplayan Pera'nın maçları giderek başka hüviyete büründü. İşgal kuvvetlerinin koruyuculuğundan yararlanan Peralı taraftarlar saldırgan ve taşkın tavırlarını arttırdı.
1922 yılı sezonunun ilk yarısında Pera, Avrupa Turuna çıktı. Kulübün İstanbul Şampiyonu unvanını kullanması Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakını harekete geçirdi ve kurum FIFA nezdinde itirazda bulundu. Atina Karması'nı 3-0 ve 8-0 yenen Pera Marsilya Karmasını da yenilgiye uğrattı. Sıra Fransa Karması ile yapılacak maça gelmiş ancak Pera bu karşılaşmaya çıkamadı. Çünkü, FIFA, bütün dönemlerin en sert kararını almış ve Pera'ya "Futboldan men" cezası vermişti. Yanan sadece futbolcular olmamış, idareciler de men cezası kapsamına alınmıştı.
Karar sonrası Peralıların bir bölümü Fransa'da kaldı geri kalanı da Yunanistan'a göç etti.
1923 yılında Parmakkapı'daki lokalde Yafe, Muzatis Kanatis'in çabalarıyla Pera tekrar dünyaya geldi. Daha sonra da Beyoğluspor'a dönüştü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA