Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Atletizmin sonu mu geliyor?.

Tam 9 gün eve kapandım ve Atletizm seyrettim, televizyon başında, Moskova'dan canlı yayın.. Dünya Atletizm Şampiyonası. Benim sevdiğim sporun, Olimpiyatlardan sonra en büyük organizasyonu..
..ve 9 gün hüzünlendim, durdum..
İki sebepten..
Biri anılar..
Bu şampiyona 1983'te başladı. Tam 20 sene, 2003'e kadar, Cüneyt Ağabey, Kenan, Nuyan Ağabey ve ben, birlikte izledik, dünyanın dört bir yanında.. Şimdi, Cüneyt ağabey ve Kenan, artık aramızda yoklar..
İkincisi..
Biz bitiyoruz.. Atletizm de galiba bitiyor.. Dünyanın en güzel sporu sonuna yaklaşıyor, sanki..
Bu 9 gün sonunda, aklımda iz bırakan tek yarışma olmadı.. Bu 9 gün boyunca efsane tek atlet de çıkmadı..
Bolt dahil.. Bolt kazandı ama, ona yetişecek bir atleti daha dünya çıkaramadı da ondan.. Bolt, kendisine bile yetişemedi..
Düşünün.. İlle de bir isim derseniz, Fransız netameli üç adımcı Tamgho.. Niye netameli?. Yarışmada ne yapacağı belli değil, bir. Dünyanın en çok faul yapan atleti. Tek yasal atlayışla bitirdiği şampiyonalar var.. İkincisi kırılgan. Durmadan sakatlanıyor.. En iyi zamanlarını sakat geçirdi. Üçüncüsü.. Kafası.. Fransız milli takım kampında bir kadın atlete şiddet uyguladığı için kendi federasyonundan altı ay ceza aldı.. 18.04 atladı Moskova'da.. Bu mesafeyi iki binli yıllarda geçen ilk ve tek atlet oldu. Tarihte de bunu başaran üçüncü..
Hepsi o..
Anlayın Moskova'yı.. Moskova halkı da anlamış zaten. 1980 Moskova Oyunları'nda tıklım tıklım dolu Lenin Stadında, basın tribününe zor girerdik, kalabalıktan.. Şimdi nerdeyse yarısı boş..
Niye böyle oldu?.
En büyük sebep doping!.. İnsanların seyrettikleri spora inançları kalmadı.. En güvendiğiniz, en inandığınız, en sevdiğiniz ve en alkışladığınız atlet yarın dopingli ilan edilebilir ve bütün madalyaları geri alınabilir. O zaman sizin seyrettiğiniz yarışın ne anlamı kalıyor?.
Dopingi önlemek de mümkün değil. Çünkü arkasında müthiş bir eczacılık ekonomisi var. Önce dopingi üretiyorlar. Sonra onu saklayan ilacı.. Sonra da, tespit eden kimyasalı.. Üçünü de sisteme satıyorlar. Kâra bakar mısınız?.
Sonra yeniden başlıyor. Yeni doping, yeni saklayıcı, yeni yakalayıcı..
İnsanoğlundaki "Ne olursa olsun kazan" hırsı tükenmedikçe, bu milyarla dolarlık ekonomi işlemeye devam edecek.
İkinci sebep..
Atletizm adı üstünde yarışma.. Rakibe karşı yarışıyorsun.. Ama ne dersen de, zamana ve metreye karşı da yarışıyorsun.. Logo, "Daha hızlı.. Daha yüksek.. Daha uzak" değil mi?. O zaman saniyeler ve santimlere karşı da yarışıyorsun.. Ama insanoğlunun sınırları var.. O sınırlara yaklaşıldı.. Moskova'da bir tek Dünya Rekoru yok.. Bu da heyecanı ve seyir zevkini azaltıyor.
Üçüncü sebep?..
Yarışma öncesi "Şu ikisi kapışacak, bakalım ne olacak" diye merakla günlerce beklediğiniz tek yarış bile yok.. Çünkü artık efsane rakipler de yok.. Adlarını ezber bildiklerimiz yok..
Niye?.
Yetenekli insanlar artık daha popüler, daha para getiren sporları tercih ediyorlar. Özellikle gelişmiş ülkelerde.. Favori atletler artık az gelişmiş ülkelerin, umudunu atletizme bağlamış halkından çıkıyor daha çok.. Madalya adaylarından Fatih Avan'ın seçmelerde elendiği mızrakta, tarihte ilk kez bir Kenyalı kürsüye çıktıysa, sebep biraz da bu değil mi?.
Fatih dedim de.. İşin bir de Türkiye yanı var tabii.. Yarın da ondan söz edeceğim..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA