Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Türkiye Şarkıları.. Güzel Türkiyemin şarkıları..

Selçuk Efes Antik Tiyatrosu'nu dolduran seyirciler, 2 saati aşan konsere doyamamışlar.. Alkış kıyamet.. Sezen gecenin en yorgunu.. Kulise gelir gelmez koltuğuna çökmüş.. Konserin yapımcısı Necati'ye dönmüş..
"Bir yorgunluk çayını hak ettik.. Arkadaşlara birer bardak dağıtalım" demiş..
Gecenin bir yarısı.. Allahın unuttuğu yerdeki Efes harabelerinde 380 kişiye çay bulacak ve servis yapacak var mı, dünyada..
"Güldüm" dedi Necati, hafta sonu kahvaltıda buluştuğumuzda..
"Bu nasıl bir konserdir?. Bundan nasıl dünyanın haberi olmaz, bu konser nasıl efsane haline gelmez" demek için buluşmayı ayarlamıştım, Necati'yle..
Günlerdir arabamda, evde DVD dönüyor.. Santim santim ezberledim nerdeyse..
"Türkiye Şarkıları" adı, 2002 yılındaki Efes Konseri'nin canlı kaydından yapılmış DVD albümün.. 10 yıl sonra, 2012'de basılmış ancak..
Niye?.
Niyesi açık aslında..
Açılımı, daha 2002'de Sezen başlatmış, "Türkiye Şarkıları" ile.. Efes'i dolduran binlerce insan nasıl ayakta.. Nasıl coşku içinde.. Ama dışarda olanlardan, orada olmayanlardan tepkiler gelmiş ki, orada kalmış her şey.. 2012 beklenmiş. Açılım beklenmiş belli, DVD'yi yapmak ve dağıtmak için..
Necati "Müthiş bir yapımdı. Gerçekten 380 kişi görevliydi, sahnede yer alanlar, ses ve ışık teknisyenleri, dekor, kostümcüler, taşıyıcılar ve daha aklına ne gelirse.. Bu büyük kalabalığı bir Aspendos'a taşıyabildik, bir de İstanbul Açık Hava Tiyatrosu'na.. Sadece üç konser yapabildik. Sendeki DVD temelde Efes canlı kaydı. Arada yer yer, Açık Hava Konseri'nden kurgular var" dedi.
Müthiş yapım olduğunu izlerken her saniye hissediyor insan zaten.. Ve asıl müthiş olan 2002'de böyle bir konseri düşünmek..
"Asırlardır birlikte yaşıyoruz. Bu olağanüstü topraklarda yükselen bütün sesler bir arada olsun, birlikte şarkı söyleyelim istedik. Çünkü bizim gerçeğimiz bu. Çünkü herkes var olmalı" diyor Sezen Aksu ve herkes var oluyor sahnede..
Bakar mısınız?.
Feriköy Vartanant Ermeni Kilise Korosu.. Los Pasaros Sefaradis Musevi Müzik Topluğu.. Oniro Rum Müzik Gurubu.. Enderun Klasik Türk Müziği Topluluğu.. Diyarbakır Belediyesi Çocuk Korosu..
İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası..
Ozan Doğulu yönetiminde Sezen Aksu özel Orkestrası..
Konser o yıllar Sezen Konserleri'nin unutulmaz sesi Cihan Okan'ın ilahi gibi seslenişi ile açılıyor ve Sezen Aksu giriyor..
"Gülümse.. Hadi gülümse.."
En sevdiğim Sezen şarkılarından biri, birincisidir hatta.. O Cihan girişi ve o Sezen Gülümse'si büyülüyor insanı ilk anda zaten.. Ama bu daha ilk..
Konser boyu, duygunun, heyecanın tavana vurduğu öyle anlar var ki..
Sarı Gelin'e giriyor Sezen mesela, Ermenice.. Sonra o muhteşem, o kıskandığım, gıpta ettiğim Vartanant Korsu ikinci kupleyi okuyor, türkçe..
Sarı Gelin bu toprakların en yanık türküsüdür.. Türklerin türküsüdür. Ermenilerin türküsüdür.. Kürtlerin türküsüdür.. Sarı
Gelin bizim türkümüzdür.
Türkiye'nin türküsüdür..
Önce gözlerimdeki yaşları silip, başa sardım DVD'yi bir daha dinlemek için.. Bu türkü beni zaten her defa, her ortamda ağlatır, hele böylesi..
Ve az sonra, ayni sahnede Enderun Klasik Türk Müziği Topluluğu bir Itri okuyor ki, Sezen'le.. Salat-ı Ümmiye.. Yüreklerime işleyen bir Segah'tır Itri Usta'nın bu bestesi.. Kızıl Ordu Korosu'ndan dinlemiştim, mest.. Bu defa mest kere mest..
Diyarbakır Çocuk Korosu nasıl harika.. Hele en başta Sezen'in yanında duran pembe gözlüklü 10 yaşında falan bir küçük var, şimdi genç kızdır tabii.. Nasıl şeker?. Nasıl candan.. Ekranın içine uzanıp sarılası geliyor insanın..
..Ve de sıra Roman havalarına gelmişken, mastika oynayan, ama ne oynayan bir delikanlı çıkıyor sahneye.. Adını bulamadım, DVD'nin kitapçığında.. Ama nasıl harika dans ediyor.. Onu seyretmek için bile alınır bu albüm.
Sefaradis İbranice, Sefaradça, türkçe söylüyor, türkülerini.. Sezen ve Oniro, Ege Türkülerinde birbirlerine eşlik ediyorlar.. Rumca, türkçe birbirine karışmış.. Hangi şarkı kimin belli değil.. Ne önemi var.. Bu toprağın, bu denizin şarkıları hepsi..
..Ve 2002'de, Sezen bir başka muhteşem şarkıyla kapıyor konseri.
Yahudisi, Ermenisi, Rumu, Kürdü, Türkü hepsi bir araya gelip yılların en anlamlı şarkısını beraber söylüyorlar, bir kere daha coşturarak, bir kere daha ağlatarak.. O sahnede seyirciyi, ayağa fırlamış eşlik eden binlerce insanı da görmelisiniz..
"Ortak olmak her sevince
Her derde, kedere..
Ve yürümek, ömür boyu
Beraberce el ele.."
Bizi son yıllarda her olay, her konuda amipler gibi bölmeye çalışanların dinlemesi gerek bu şarkıyı..

***

Bu DVD'yi alın.. Evinizde, setinize takılı dursun.. Keyifliyken dinleyin, tadına varın.. Efkarlıyken dinleyin, neşeniz geri gelsin.. Öyle bir ilaç bu..
Tanıdığınız, sevdiğiniz herkese hediye edin.. Aldıkları en güzel hediye olduğunu ilk izlediklerinde anlayacaklardır.. 42 Türkiye Şarkısı var, 2 DVD'lik albümde..
İçlerindeki en güzel Sezen Şarkılarıyla.. Binlerce kişilik koronun eşlik ettiği Sezen Şarkılarıyla..
Türkiye Şarkıları, bu ülke sınırları içinde verilmiş en büyük, en görkemli, en anlamlı, en muhteşem konser..
Emeği geçen herkese binlerce teşekkür!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA