Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Meşaleli Kadın 90 yaşında..

"Sevgili Hıncal,
Sinemayı sevdiğin için bu notu yolluyorum.." diye girmiş Safter, Hollywood'dan yolladığı maile.. Haklı.. Maili de bir nefeste okudum. Tüm sinemasever okurlar için de köşeme aldım.

***

Meşaleli kadın simgeli Columbia stüdyosu 90 yaşına bastı.. Alman Yahudisi bir terzinin iki oğlu Jacob ve Harry Cohn'un 1924'te kurdukları stüdyo bugün Japon elektronik devi Sony'nin bir parçası..
Culver City'deki tarihi MGM stüdyosunda yılda 10-12 film çeviren Columbia ufak yapımcıların toplandığı Sunset Bulvar'ındaki "Poverty Row" denen fakirler köşesinde gözünü açmıştı..
Cohn kardeşlerden Harry'nin yönettiği Columbia ilk yıllarında Hollywood'da pek ciddiye alınmayan ve filmleri ikinci sınıf sayılan bir kurumdu.. Genç yönetmen Frank Capra stüdyoya saygınlığı getiren kişi oldu..1934'te "It Happened One Night" romantik komedisi yılın filmi Oscar ödülü ile birlikte en iyi erkek oyuncu (Clark Gable) ve kadın oyuncu (Claudette Colbert} ile yönetmen ve senaryo ödüllerini de kazanınca Columbia Hollywood'da patladı. Columbia'yı reddeden pek çok aktör ve yönetmen, onlarla film çekmek için can atmaya başladı.
Stüdyonun başı kardeşlerden Harry'ydi.."Stüdyo yönetmek 'pimp/ kadın satıcısı' olmaktan iyidir" diyen Harry çok küfürbaz ve çalışanlara az ödeme yapması ile bilinen bir kişiydi.. Ancak genç oyuculara şans verir ve yeni yıldızlar yaratırdı.. MGM'in Robert Taylor' ve Fox'un Tyrone Power'ine, Columbia'nın cevabı William Holden oldu.. Glenn Ford, Jean Arthur, Judy Holliday. Rita Hayworth, Kim Novak ve Jack Lemmon hep Harry'nın ortaya çıkarttığı isimlerdi. Barbara Stanwyck, Rosalind Russell, Irene Dunne ve Cary Grant en iyi filmlerini Columbia'da çevirdiler..
Harry Cohn, 1956'da öldüğü zaman Hollywood da büyük bir kurucusunu kaybetti.. Onun yönetiminde çevrilen son büyük filim "On the Waterfront /Rıhtımlar Üzerinde" oldu..
Daha sonraki yıllarda ise İngiliz yönetmen David Lean'in "The Bridge on the River Kwai" ve "Lawrence of Arabia" ve İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci'nin "The Last Emperor" filmleri Columbia'nin Oscar'ları arasında yer aldı..
1982'de Coca-Cola'nın 800 milyon dolara satın aldığı Columbia uzun yıllar Warner Bross ile birlikte Burbank'daki stüdyo'da ortak çalışırken, bu defa Japon devi Sony tarafından satın alınınca Hollywood'un bir zamanlar en büyüğü kükreyen aslan simgeli Metro-Goldwyn-Mayer'in Culver City'deki tarihi stüdyosuna taşındı..
90 yılda tarih değişmiş, savaşı kazanan Amerika'nın fakirler mahallesindeki en küçük stüdyosu, savaşı kaybeden Japonların eline geçince, en büyüğün evine sahip olmuştu..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA