Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kırım'dan Dünya Savaşı çıkar mı?.

Soru size pat diye geldiyse eğer, yanıtı da pat diye vereyim.
Çıkmaz!..
"Efendim Birinci Dünya Savaşı, Avusturya Macaristan veliahdının bir Sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesiyle çıkmıştı.. İkinci Dünya Savaşı Almanya'nın Polonya'yı işgalinden.. Şimdi, Rusya Kırım'ı işgal ederse Üçüncü patlar" diyenler var dünya üzerinde..
Ruslar Kırım'a yakın kara, hava ve deniz kuvvetlerini alarma geçirdiler. Kırım'da Rus asıllı gençler, devlet binalarına Rus bayrakları çektiler ya.. Fiili işgal olursa ne olur?.. Soru bu..
Başkan Obama da başta, Batı Dünyası liderleri "Fena olur" diyorlar ya..
"Fena olur"dan kasıtları ortaya çıktı. Bugünlerde Soçi'de yapılacak G-8 toplantısına katılmayacaklarını ilan ettiler, o kadar..
Üçüncü Dünya Savaşı olmaz, İkinci Soğuk Savaş bile olmaz aslında.. Amerikalılar her ne kadar başlatmış gibi görünseler de..
Uğur Erdener ile konuştum, cumartesi gecesi.. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi.. Soçi'yi başından sonuna yerinde izledi.
"Hıncal Ağbi, şimdi Lozan'a gidiyorum" dedi. "Dönüşte buluşalım. Sana Soçi'yi anlatmam lazım. Bugüne kadar yapılmış en mükemmel Olimpiyat, abartmıyorum."
İki saat sonra televizyonda Jimmy Fallon'u izliyorum. Bir Amerikalı Olimpik sporcu konuğu..
Sorunun daha şekilden çirkinliğine bakar mısınız?.
"Soçi'de felaket günler geçirdiniz. Her şey rezaletti. Nihayet bittiği Amerika'ya döndüğün için mutlusun, değil mi?."
Ama bu ilk değil. Daha açılış töreninden beri, Jay Leno, David Letterman ve Jimmy Fallon, Soçi için etmedikleri hakareti bırakmadılar. Bu benim izlediğim programlar.. Amerika içine yayın yapan kendi televizyonları bu bir ay boyu neler söylemişlerdir, tahmin edin..
Biz Kırım'a dönelim..
Önce orda olup bitenleri iyi bilmek gerek..
Kırım, tarihin en talihsiz ülkelerinden biri.. Başlarına gelmedik kalmadı.. İşgaller, ihanetler, sürgünler.. Ruslar ile Osmanlılar arasında kalışlar.. Murat Bardakçı'nın ihtisas konusuna girmek istesem de giremem..
Mektebi Mülkiye'de Siyasi Tarihi adı anıt, Fahir Armaoğlu okuttu bize.. Tüllap arasında "Sevmediğini geçirmez" denirdi.. Biz yeni girenler "Nasıl yani" derdik..
"Tarih boyu Bosna Hersek" dermiş, geçmesini istemediği öğrenciye.. Yanıt bir ayrı kitap olur. Çünkü tarih boyu kaç anlaşma yapılmışsa, hepsinde Bosna Hersek var. Hepsinde ya el değiştirmiş, ya yönetim..
Kırım tarihi de öyle..
1954'te Sovyetler Birliği, Kırım'ı "Özerk Cumhuriyet" yapmış.. Ama Moskova'ya değil, Ukrayna'ya bağlamayı uygun görmüş.. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetlerinden biri olan Ukrayna'ya..
Coğrafyada öyle ama, gerçekte, Sovyetlerin vaz geçilmezi.. Çünkü Karadeniz'deki Rus donanması Kırım'ın Sivastopol Limanında yerleşik.. Stratejik önemi var.
Özerk Kırım, Ukrayna'ya bağlı ama, nüfusunun yüzde 60'ı Rus.. Kırım Tatarlarını sürünce, yerlerine Rusları yerleştirmişler, tarih boyu.. Ruslaştırmışlar.. Sonra Tatarların bir kısmı geri dönebilmiş. Ama bugün nüfusun yüzde 15'i falan.. Geri kalan yüzde 25 de Ukraynalı..
Şimdi, 30 Mart'ta "Bağımsızlık mı, Ukrayna'da kalmak mı" diye sandığa gidilecek. Halkının yüzde 60'ı Rus olan ülkede, sonuç ne çıkar sizce?.
Bunlar biline biline Batı Kırım için savaşı göze alır mı?.
Bilinen bir şey daha var.. Üçüncü Dünya Savaşı nükleer olacak?.
Batı nükleer savaşı göze alır mı?.
Hayır!..
Üçüncü Dünya Savaşı çıkmaz..
En fazla ne olur?.
Rusya işgal eder.. Amerika, karşı duranlara yardım eder. Suriye'de ne oluyorsa, orda da o olur.. Yerel halk savaşır, yığınla Kırımlı ölür..
Ya Soğuk Savaş?. Bu savaşta insanlar ölmez ama, ölmüşten beter olur. Ekonomiler çökeceği için.
Batı bunu göze alabilir mi?.
Hayır onu da alamaz..
Bildiriler.. Blöfler.. Biter gider!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA