Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Boğaziçi'nde Mozartmania!..

Benim yaşımdakilerin hafızasında bir şeyler kıpırdatacaktır, Mozartmania sözcüğü..
Evet, o işte.. 1970'li yıllarda dünyayı saran, bizde bile liste başı olan albümün adıydı bu..
Waldo de Los Rios diye bir Arjantinli, klasik müziği pop kalıplarında izlemiş, birbiri ardında çıkardığı plaklarla, dünya gençliğini vurmuştu..
Mozart 40 adıyla Türkiye'de çıkan 45'lik plak, kapanın elinde kalmıştı. Mozart 40, Mozart'ın 40 numaralı senfonisinin Los Rios düzenlemesiydi. Yazıldığı zaman Mozart'ın ağır eleştiriler almasına sebep olan senfoni, Los Rios sayesinde dünyanın en popüler klasik parçası oldu. O sıralar yeni yayına başlayan ve ilk kez reklam almaya başlayan TRT Televizyonuna yollanan kaç reklamda, cıngıl olarak bu müzik vardı.. (Waldo de Los Rios, 1977'de, 43 yaşındayken girdiği depresyon sonucu intihar etti, hazindir.)
Albert Long Hall'deki koltuğuma oturup, programı açıp "Mozart 40. Senfoni"yi görünce, o yetmişli yıllara döndüm birden..
Bilkent Senfoniydi konuğu Boğaziçi çarşamba konserlerinin ve tüm program Mozart'tı aslında..
Açılış, Küçük Bir Gece Müziği.. Waldo Los Rios, Mozartmania adlı albümüne giriş parçası diye koymuştu onu.. Müziği mutlak tanırsınız.. O da bir reklamda kulağınıza çalınmıştır mutlak. Mozart'ın en sevilen parçasıdır.
Işık Metin'in yönettiği Bilkent Senfoni, Küçük Gece Müziğini de, 40'ıncı Senfoni'yi de harika çaldı. Ama gecenin asıl sürprizi, serenad ile senfoninin arasındaki Mozart'ın 4 nolu Keman Konçertosu oldu.
Hande Küden'i ilk defa tanıdım, ilk defa dinledim.. Ben kemanı bu kadar içten, bu kadar zevk alarak, bu kadar yaşayarak çalan birini dahi görmedim desem abartı olmaz.. Hande çalarken "Dinlesem mi, seyretsem mi" diye çelişkiye düştüm zaman zaman..
Hande, 1992 doğumlu, Adanalı.. 9 yaşında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda başlamış.. Suna Kan dinlemiş bir tesadüf.. Gürer Aykal'a "Hande diye bir genç kız var" demiş. Gürer Şefim konserdeydi. "Bir dinledim.. Olmaz böyle şey.." diye anlattı.
Hande, şimdi Berlin Senfoni Akademisi'nde, eğitimin son aşaması, Ustalık sınıfında ama bugüne dek yığınla uluslararası yarışma kazanmış, en önemli festivallerde çalmış bile.. Ama kimsenin haberi yok.. Adanalı Ayşe Arman'ın bile..
Bu ülkede Kültür ve Sanat deyince kimin neyden haberi var ki..
Ülkeyi geren olayları izlemek ve yaymakta gösterdiğimiz hünerin onda birini bu ülkede yaşanan çok güzel olaylarda göstersek, ölür müyüz?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA