Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Striptiz ve tüller!..

Radi Üstad'dan bir de yanıt geldi.. "Striptease İstanbul'da mı başladı gerçekten" diye soran Öcal Ağabeyime.. "Çok hoş bir tartışma konusu olacak diye düşünüyorum. Öcal Bey'e teşekkür ederim. Önce şunu ifade etmek isterim, Theodora 2009 yılında yayımlandı.
Ama özellikle elimdeki Theodora ve Jüstinyen biyografilerinden, Procopius'un Gizli Tarih kitabından elde ettiğim bilgilerden dans sahnelerini yazdığımı biliyorum.
Bir nokta var ki, genellikle yazarken, romanın kahramanı size yol gösterir.
İnan bana sevgili Hıncal, o dans sahnelerini yazarken parmaklarım klavyede uçuyordu.
O an ben oradaydım ve onu seyrediyordum.
Aklımın köşesinden bugüne kadar 7 tül dansı ile bir ilişki kurmak gelmemişti.
Zaten gelemezdi. Çünkü o dans ediyor ben yazıyordum. Çünkü o bana ben tekim ve farklıyım diyordu" diye başlıyor ve altına cevabını yazıyor.
Aynen sunuyorum...

***

Konu sanki "7 Tül Dansı" olarak ele alınmış. Ama değil. Aşağıda açıklayacağım gibi, Theodora'nınki "strip tease"dir.
Üstünden savurduğu tül sayısı sadece beş.. Mavi, yeşil, sarı, pembe ve al.
Sonuncusu ise beyaz tülden elbise.
Salome'nin yaşamına, gerek Oscar Wilde'ın eserine ve gerek onun üzerine bina edilmiş Richard Strauss operasına ve bu konuda çevrilen filmlere baktığımızda, "7 Tül Dansı" bir amaca yönelik ve yalnızca kısıtlı sayıda seçkin kişiye yapılan ve bir defa icra edilen bir dans. Bir nevi strip tease gibi görünmesine rağmen strip tease'in formatına veya tarifine aykırı. "Strip Tease" umuma açık bir mekanda genç bir kadın oyuncunun müzik eşliğinde dans edip soyunarak yaptığı ve birçok kez tekrar edilen gösteridir. Yani aynen Theodora'nın yaptığı gibi.
Theodora'nın dans kariyerine baktığımız zaman strip tease'e ulaşması öyle kolay olmamış. Zamanın en iyi dansözlerinden ders almış ama asla onlar gibi dans etmemiş ve hep yaratıcı olmuş.
Dersine çalışa çalışa, her gün yenilik yaparak ve en önemlisi de içinden gelerek, duyarak, hissederek o noktaya varmış.
Eğer okurlarımız "Theodora" isimli kitabımı okurlarsa orada detayını göreceklerdir.
Benim sevgili Theodora'm halk önünde strip tease ilk icra eden kişi olmasının yanında bir ilki daha başarmış, Bizans İmparatorluğu tarihinde (542 yılında eşi Jüstinyen vebaya yakalandığı için) ülkeyi bir yıl süreyle yöneten ilk kadın imparatoriçe olmuş ve ona karşı çıkmaya kimse de cesaret edememiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA