Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Kutsal Yolculuk" ve Van Gölü'nün uçan balıkları..

Nuray Haytabaşı, Van'daki sevgili dostum. Yaşamdan Dakikalar ekibiyle (Hey gidi Yaşamdan Dakikalar hey. En sevdiğim televizyonculuktu, ama kanallara sevdiremedik. Koca ülkemde bir kültür sanat programına destek olacak sponsor da bulamadık. Hala yolda çevirip soruyor millet ama, yok..) Van Üniversitesi'ne yaptığımız ziyarette tanışmıştık. Şimdi çocukluğumun geçtiği sokaklarda bir can dostum, bir Van aşıkı var. Bu aşkını da köşeme yolladığı yazılarla dile getirir, zaman zaman.. İşte son gelen Van Mektubu..

***

Şimdi nerede olursanız olun, birkaç saniyeliğine gözlerinizi kapatın! Şöyle hiç yorulmadan, eşsiz bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Alabildiğine yükseklere çıkmak! Ne de iyi olur, değil mi? Trafik karmaşasına ve henüz tamamlayamadığınız bir dolu işe inat!
Deniz seviyesinden ortalama 1725 m. yüksekte; doyumsuz güzelliğin büyüsüne kapılacağınız, ihtişamlı dağların arasındayız. Önce derin bir nefes alın, dağ havası iliklerinize kadar işlesin. Ürperircesine, canlandınız değil mi? Doğanın eşsiz senfonisi eşliğinde, gelincik tarlasında ilerliyoruz. Karşımızda olağanüstü bir deniz manzarası... Bu yükseklikte deniz olur mu, demeyin? Elbette olur, Turkuaz renginin çarpıcı güzelliğiyle, işte Van Gölü...
Van Gölü'nde, gizemli bir güzelliğe, Akdamar Adası'na doğru tekneyle ilerliyoruz. Martılar arasından süzülerek adaya çıktığınızda, karşılaştığınız manzara tek kelimeyle muhteşem. Zira badem ağaçlarının çiçeklendiği bu günlerde, Akdamar adeta taçlanmıştır.
Tarihi değerler eşliğinde, doğal güzelliği doyasıya yaşadığınız gezinin dönüş yolunda ise onlarca balıkçıyla karşılaşırsınız. Onlar; size dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan bir balık türünü, Van Balığı'nı anlatırlar. Daha da önemlisi; balıkların yumurtalarını bırakmak amacıyla, Van gölünün tuzlu-sodalı suyundan, akarsulara doğru gerçekleştirdikleri, kutsal bir yolculuktan bahsederler.
Bu mucizevi yolculuk sırasında balıkların, ters akıntıya karşı kilometrelerce yüzebildiklerini ve hatta metrelerce uçabildiklerini öğrenirsiniz.
Okuduklarınıza inanamadınız değil mi?
Dünyada bir eşini daha, sadece Alaska'da, somon balıklarının göçü sırasında görebileceğiniz, "Uçan Balıklar" bir efsane değil, 15 Nisan- 30 Haziran tarihleri arasında Van'da yaşanan gerçeğin ta kendisi!..
İyisi mi gelin siz, büyüleyici bin bir doğal güzellikle bezenmiş Van'da, bütün bu olup bitenlere bizzat şahit olun. "Uçan Balıklar" da, diğer güzelliklerle buluşmanız için benden size küçücük bir bahane olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA