Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Kerhaneci Vali!.."

Karaköy'deki Zürafa sokak gene gündemde.. Ben 1957'de gazeteciliğe başladığımda da gündemdeydi.. Rezilliği ve pisliğiyle.. Bir de her yıl vergi rekortmeni olan patroniçeleri Madam Manukyan'la.. Kaç yazı yazdım bilmem.. En son geçen yılın ocağında bakın neler demişim?.

***

Üniversite yıllarımızda İstanbul'da iki genelev vardı. Beyoğlu'nda Abanoz, Karaköy'de Zürafa Sokak. Abanoz daha kaliteli, daha pahalıydı. Zürafa tam bir pislik rezillik.. Abanoz kaldırıldı. Zürafa kaldı. Sosyal sebeplerle.. Kadınlar orada kontrol altındaydı. Olay daha sağlıklıydı sokağa göre.. Erkeklere ucuz tatmin yeri olması, sarkıntılık, tecavüz olaylarını azaltabilirdi..
Ama dedim ya, İstanbul'un en eski, en güzel yerinde bir yüz karasıydı.. Amerika'ya gittiğimizde Holly bana, Nevada'nın ünlü Kit Kat Çiftliğini gezdirdi.. Yani böyle şey olmaz..
Döndüm geldim.. Bir vesile vilayete gittim. Nevzat Ayaz vali.. Gene Zürafa Sokak dillerde..
"Sayın Valim.. Bu pislik ve rezilliği kentin göbeğinden alsan da, uzakta bir orman içine falan taşısan, Amerika'daki gibi temiz, sağlıklı bir yer yaptırsan" dedim..
"Çok haklısın" dedi.. "Ama iki sebepten olmaz. Bir, böyle bir şey yaptığım anda, tarihe 'Kerhaneci Vali' diye geçerim..
İkincisi..
Hiç bir ilçe belediyesi sınırları içinde böyle bir yere izin vermiyor, taşımak mümkün değil.."
Fikrim mi?.
Hala ayni.. Zürafa Sokak ordan gitmeli.. Gidecek yeri yoksa, kaldırılmalı..
Bizim üniversite çağımızdan bu yana devir çok değişti. O sosyal sebepler pek kalmadı artık..
***

Nevzat Ayaz valimle konuşmam, 1980'li yılların sonu.. Yani çeyrek asır geçmiş, sorun yerinde..
Nasıl çözülecek?. Her çözümün ilk şartı.. Önce çözmek isteyen biri çıkacak..
İşin adı netameli ya, çıkması da zor.. Ama çıkmalı.. Bu sokak kaldırılmalı. Taşınma falan değil.. Kaldırılmalı.. İşe polis başlamalı. Bundan böyle kimseye vesika vermemeli.. İçerdeki kadınlar da, bir şekilde tasfiye edilmeli. Mesela belli bir tazminat ödenerek, ellerinden ibraname alınabilir.. Bu tazminatı kim ödeyecek?. Zürafa Sokak, temizlendiği an, İstanbul'un en kıymetli yerlerinden biri.. İhaleye çıkarılsın, büyük para eder. Bu para tazminatları haydi haydi karşılar..
Yani biri "Çözülmeli" desin, çözecek de çıkar, çözüm yolu da..
Kim "Çözülsün" diyecek?. İşte mesele bu..
Bu ülkede pek çok sorun "Çözülsün" diyen olmadığı için yerinde duruyor!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA