Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu fotoğraflar gerçek!. Montaj falan yok!..

Yasemin Sosyal Medya'da dolaşan fotoğrafları önüme koyduğu zaman inanamadım.. "Foto montajdır" dedim.. "Böyle bir cinayeti kim işler?.."
Sonra "Sen, bizim Nuray Hoca'ya bir maille.. O bizim Van ve Çevresi baş danışmanımız zaten. Sor bakalım" dedim..
Sevgili Nuray'dan (Haytabaşı) yanıt kısa zamanda geldi..
"Halime Hatun Kümbeti ile ilgili hassasiyetinizi tüm içtenliğimle paylaşıyorum.. Çünkü aynı zamanda ben bir restoratörüm. Yani Tabiat ve Kültür Varlıklarının korunması benim resmi olmasa da manevi görevlerim arasında, bu nedenle ayrıca çok üzgünüm.. Üstelik bu kümbet, çok sevdiğiniz Gevaş ilçesinde.
Adası, kiliseleri, mezarlıkları ile ünlü, Yeşil Gevaş'ta.."
Kümbet ve mezarlığın hemen yanı başına kocaman bir bina (Öğrenci Yurdu) oturtulmuş durumda.. Binanın inşaatına 2004 yılında başlanmış ve ancak 2007 yılında tamamlanabilmiş. Bazı çevrelerin duyduğu haklı rahatsızlık nedeniyle yapım ara ara durdurulmuş. Fakat sonuçta bina tamamlanmış.. Ama öylesine büyük bir baskı oluşturulmuş ki öğrenci yurdu çok uzun bir süre teslim bile alınmamış.
Araştırdım. Yasal durum şöyle.. 'Tarihi eserlerin olduğu parsele, komşu olan parsele bir yapı inşa edileceği zaman ilgili kurumdan izin alınması gerekiyor.' Halime Hatun Kümbeti inşa edilen öğrenci yurduna komşu değil. Arada bir parsel daha var. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na herhangi bir izin girişiminde bulunulmamış..
Ne var ki, Müzeler Müdürlüğü o dönemde, konuya el atabilir, 'Yanlışın altını çizerek' yurt yapımına engel olabilirdi."
Nuray Hocamın maili, kanımı dondurdu..
İnanın yanıtın "Bir internet şakası" diye geleceğine inanıyordum.
Şimdi fotoğrafların dili aslında her şeyi söylüyor ama birazcık bilgi verelim. Nuray Hocamdan nakil..
Halime Hatun Kümbeti tarihi Selçuklu Mezarlığının doğu tarafında.. Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde (700 yıllık yani) kızı Halime Hatun için yaptırılmış.
Ustası Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed!..
Yani Milli mirasa saygısızlığın dik alası olarak yapılan öğrenci yurdu mezarlığa bakıyor. Mezarlığa komşu öğrenci yurdu size nasıl geliyor?. Dahası..
Kümbetin Artos Dağı ile oluşturduğu muhteşem siluet yok oluyor.
Yeşil yok oluyor.
Nuray Hocam, Gevaş Belediye Başkanı ile de görüşmüş. Başkan tüm tepkileri sonuna kadar desteklediğini ve mutlaka bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söylemiş..
"Düzeltilmesi gerek!.."
Peki ama, kim düzeltecek?.




Tarihi Halime Hatun Kümbeti 2003, solda.. Ayni kümbet, bugün, sağda!. Peki Kültür Bakanlığı nerde?..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA