Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tarihe geçen sahnenin 60. yılı!..

Film çekildiğinde ben orta sondaydım aslında.. Ama o zaman filmler, ülkemize Amerika'da gösterime girdikten beş, altı sene sonra geldiği için, izlediğimde üniversitedeydim.. Ve de yıllardır gazete ve dergilerde resimlerini gördüğüm sahneyi hem de nasıl bekleyenler arasındaydım.
Nasıl beklemem ki?.
Dünyada olay olmuştu o sahne. O sahneden yapılan afiş "20. Yüzyılın En İyi Film Afişi" seçildi. O sahne sinema tarihine geçti. Öyle geçti ki, hafta içinde New York'ta o sahnenin çekildiği yerde 60. Yıl Kutlaması yapıldı.
Benzeri geniş etek giymiş kızlar, içerdeki havayı dışarı üfleyen metro mazgalının üzerinde durarak ayni pozu verdiler..
Yaz Bekarı/ The Seven Year İtch, başarılı bir Broadway oyununun sinema uyarlamasıydı. Baş rolünde o zaman "Sarışın Bomba" diye anılan dünya starı ve benim en büyük gençlik aşkım Marilyn Monroe oynuyordu.
Marilyn bu sahnede bol pileli bir geniş etekle kaldırımda, farkında olmadan metro hava mazgalının üzerinde dururken, tam o sırada aşağıdan tren geçince tazyikli hava eteklerini havalandırıyor, tesadüfen ordan geçen komşusu rolündeki Tom Ewell de ona bakıyordu.
Yönetmen Billy Wilder sahne için Lexington Bulvarı ve 52. Sokak köşesini seçmişti. Etraf tenha olsun diye gece yarısı bir de başlayan çekimler sırasında çevreye gene de beş bin kişi toplandı.. Beş bin..
Yönetmen "Motor" diyor, aşağıdan tazyikli hava veriliyor, Marilyn'in etekleri havalanıyor, ama sarışın bomba her defasında sözlerini unutuyordu. Yönetmen "Tekrar" diye bağırınca, beş bin kişiden müthiş bir tezahürat yükseliyordu. Bitmez tükenmez tekrarlar, çekimi izleyen Marilyn'in o zamanki kocası, ünlü beyzbolcu Joe Di Maggio'yu fena halde sinirlendirdi. (Zaten film bitmeden boşandılar.).
Stüdyoya dönüldüğünde Billy Wilder, yaptığı çekimlerin tümünü çöpe attı. Çünkü beş bin kişinin uğultusu hepsini kullanılmaz hale getirmişti.
Stüdyoda bir istasyon dekoru hazırlandı. Marilyn bu defa 40 tekrarda sahneyi çekebildi.
Sarışın bombanın bir yanda çekim başarısızlıkları, bir yanda kaprisleri, filmin maliyetini yükseltti. Yaz Bekarı, 1954 yılında 20 th Century Fox'a 1.8 milyon dolara patladı. (Aradaki noktaya dikkat. 1 nokta 8 yani.)
Marilyn'in bu sahnede giydiği beyaz kilodu ve havalanan eteği 2011 yılında bir müzayedede 4.6 milyon dolara satıldı, oysa..
Ve bu kıymetli kilot, filmde görülmedi inanır mısınız?.
Köşemdeki resimlere bakın şimdi..
Marilyn'in kilodu dahil bütün bacaklarını gösteren sahne sansür korkusu ile atıldı, dizinin üstüne kadar açılan öbür sahne kullanıldı.
Kararın ne kadar doğru olduğunu gelişmeler ortaya çıkardı. Zamanın korkunç sansürü, Marilyn'in pozuna değil, erkek oyuncuya taktı bu defa.. "Tom Ewell'in bakışı müstehcen" tartışmaları uzun sürdü, film güç bela sansürden geçebildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA