Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Terör eylemi mi, suikast mı?..

Paris baskını için "Fransızların 11 eylülü" diyenler hayli çok.. Oysa iki eylem arasında çok büyük farklar var..
11 Eylül'de hedef alınan bir insan ya da insanlar yok. Binalar var. Eylemi planlayanların amacı, belirli bir kişiyi öldürmek değil. O ikiz binalarda yaşayan ve eylem sonucu ölenlerin hatta hiçbirini tanımıyor olabilirler, teröristler..
Peki niye yaptılar o katli- amı?.
Amerika'ya ve dünyaya dehşet saçacak dev bir eylem gerçekleştirmek için.. Ve de amaçlarına ulaştılar.
İkiz Kuleler olmasa, Trump Tower, ya da Empire State Building'e de saldırabilirlerdi.
Paris baskınında ise, belirli bir hedef var. Charlie Hebdo binası.. Ve de o binanın içinde seçilmiş insanlar.
Olayla ilgili haberler gelişiyor. İçeri girenler doğru toplantı odasına dalıyorlar.
Bir takım isimleri bağırıyorlar. Ayağı kalkanı vuruyorlar. Seçilmiş insanlar öldürülüyor.. O sırada yanlış zamanda yanlış yerde olmak dışında suçları olmayan bir kaç kişi de gidiyor..
Şimdi farkı düşünün..
El Kaide'nin 11 Eylülünün amacı terör yaratmak. Yani ortada tam bir terör eylemi var..
Paris baskıncılarının hedefi ise belli kişileri öldürmek. Yani bu kez bir suikast ile karşı karşıyayız..
Tarihleri din savaşları, din suikastları ile dolu Fransızların, günlerden beri devam eden protestolarının asıl sebebi bu..
Fransızlar, dinsel ayrımcılığın acısını en çok çekmiş uluslardan biri.. Hem iç, hem dış din savaşlarını yüzyıllar boyu yaşamışlar. Bırakın bir başka dini, ayni dinin değişik mezheplerinde olmak bile katliamlar yaratmış.
1572 yılı 23 Ağustosundaki Aziz Bartelomus Yortusu gecesi gerçekleştirilen katliamın kurbanları, ülkede yeni yayılmaya başlayan protestan mezhebinin liderleriydi. Teker teker belirlendiler. Evlerinin kapılarına işaretler kondu ve hepsi o gece aileleriyle yok edildiler. İsmen seçilerek, yaşadıkları yer ve orada bulundukları saat belirlenerek..
Tıpkı Paris Baskını gibi..
Fransızlar, mezhep farklarının yarattığı iç ve dış savaşlardan (ki 30 Yıl Savaşları en ünlüsü ve en sonuncusudur (1618-1648. Biz de orta okul ve lisede okuduk bu savaşları) ancak 1789 Fransız Devrimi'nin getirdiği Özgürlük, Eşitlik, Adalet ve Kardeşlik ilkelerine yürekten bağlanarak kurtuldular.
Şimdi, ülkelerinde oldukça değişik din ve mezhep guruplarına sahipken, ayni dehşeti, ayni acıyı yeniden yaşamamak için, kenetleniyorlar.
Günler
geceler boyu, her etnik guruptan, her inançtan, her cins ve yaştan Fransız vatandaşının yaşadıkları kentlerin meydanlarında toplanıp "Birlik, kardeşlik" gösterileri yapmalarının sebebi bu..
..Ve bu çok güzel bir sebep.. Hem kendileri ve aileleri için. Hem de içinde yaşadıkları ülke ve toplum adına..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA