Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

O kulübün ve şehrin adı Brugge!..

"Brüj" deyip duruyoruz, yıllardan beri, Fransızcasını kabul ederek.. Oysa Brugge, Belçika'nın Fransız asıllı, Fransızca konuşan Valonlarının değil, Flamanca konuşan, Flamanlarının kenti..
Ve de bilir misiniz, bu Brüj/ Brugge ayrımında bizim İstanbul/ Konstantinople titizliğimizden daha fazla, daha öfkeliler..
Nerden biliyorum.. Yaşadım da ondan..
Bir Belçika gezimde yolum Brugge'ye de düştü.
Bir cafede oturdum.. Garson geldi.. Ukalalık ya.. Üç kelimelik Fransızcamla, şirinlik yapmak istedim.. "Un cola silvouple!.. / Bir cola lütfen.."
Domuz gibi baktı garson bana.. Boş ifadeler..
Anlamamış olması mümkün değil..
Birden aklıma Flaman/ Valon ırkçılığı geldi. "One cola please" dedim İngilizce.. "Yes sir" dedi gitti, herif.. Brugge'de tüm isimler iki dilden yazılır, yollarda.. Anayasa gereği.. Ama herkes flamanca konuşur.. Büyük bir bölümü de ayrılıkçıdır zaten.. Belçika bölünsün isterler.
1300 yıllarında falan Fransızlar bu kenti işgal edip, kadınlar çocuklar dahil bütün halkı kılıçtan geçirmişler. Nefret o zaman başlamış.., Şimdi, Beşiktaş maçı için oraya gidecekler, Brugge, yani "Bu- rug- ge" demeye kendilerini alıştırsınlar. "Brüj" diyen yanar.
Brugge, Alman, Hollanda kökenli bir sözcük. Köprü demek.. Kanalları ile dünya şirini bir kent.. "Kuzeyin Venedik'i" denir..
Şehir merkezi tam bir tarih.. UNESCO Kültür Mirası ilan edildi orası. 117 bin nüfusu var. ve bu 117 bin kişilik kentte tam 11 tiyatro ve konser binası var. Avrupa Kültür Başkenti İstanbul utansın.
Yılın hemen her haftasına bir festival düşüyor.
Müzik, sanat ve yiyecek festivalleri..
18 kamu müzesi var.. 19 tane de özel müze..
Sunay'ın kulakları çınlasın..
Yani vakti olan, Beşiktaş'la günü birlik gidip gelmesin Brugge'ye.. Bir kaç gün kalsın, Brugge'de.. Anlatabildim mi?.
Brugge.. Brugge'yi.. Brugge'ye..
Brugge'de.. Brugge'den..
Çünkü, Four Lads'in ünlü şarkısı gibi..
"İstanbul is not Constantinople!.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA