Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir İtfaiye Caddesi anısı daha..

New York Times gezi yazarları, Avrupa'nın en ilginç altı caddesi arasına, benim adını ilk defa duyduğum İtfaiye Caddesi'ni koymuşlardı da, şaşkınlıkla yazmış, hatta Radi Dikici Üstat'dan "Kadınlar Pazarı" diye bilinen bu sokağın öyküsünü istemiştim. Ondan evvel notlar gelmeye başladı. Biri de eski Futbol Federasyonu Başkanlarından, dostum Kemal Ulusu'dan.. Öyle hoş ki..
"Sevgili Hıncal, bugün de İtfaiye cad. demez misin? Beni 65 yıl öncesine götürdün" diye başlamış anlatmaya.. Buyrunuz efendim..

***
Çocukluk ve talebeliğimin Lise 2'ye kadarı orada geçti. O Caddenin bir üst sokağında otururduk. Vefa Lisesi ortaokuluna gittiğim yıllar. İtfaiye caddesi, ortası ağaçlı harika bir promenad/ Yürüyüş yolu gibiydi Zeyrek'e bağlanırdı. Sonunda tarihi Çinili hamam vardı. 12 yaşımda annem o hamama beni son kez götürmüştü, zira kadınlar herhalde cin gibi bakışlarımı yakaladılar ki, anama "Hanım hanım bir dahaki sefere babasını da al gel" deyince hamam sefam son buldu.
Sonkez oralara gittiğimde baktım hamam kapanmış. Üzüldüm.
Hamamın hemen karşı tarafında Mehmet Emin Tokadi türbesi vardı. Anacığım arada bir beni de götürür ve yün kazağımdan, ne demekse bir parça alır, türbe penceresine bağlar, duasını yapar ve giderdik.
Zeyrek'in hemen üst tarafı Çırçır semtiydi, burada ve Zeyrek'te daha ziyade Siirtliler ve Arap kökenliler otururdu. Ben de o sıralar Çırçır'da top oynardım. Akşamları sokaklarda koşarak antrenman yapar sonra da paramız varsa Zeyrek Çinili hamamında yıkanırdık.
Semtte herkes birbirine "Arap çocuğu"diye seslenirdi. Benim de adım "Arap Kemal"di.. Şimdi semte git, "Kemal Ulusu" de, kimse tanımaz ama eskilere "Arap Kemal" de hemen hatırlarlar.
Harika ahşap konaklar varmış ama 1908'deki yangında hep harap olmuşlar. Sadettin Tantan'ın Fatih Belediye Başkanlığında Zeyrek bayağı onarıldı ve güzel yerler yapıldı.
Sonra da o tarihi cadde Kadınlar Pazarı adıyla kebapçıların vs satıcıların yeri oldu. O dönemler, caddeye adını veren İtfaiye'nin Müdürü bizim Çırçır'ın yöneticisiydi, ağabeyi de başkanımızdı.
Müedda, İnci, mahallenin güzel ablaları, İTÜ'lü Yaşar ağabey, halterci bakkal Tayyar ağabey İtfaiye Caddesi'nin önemli isimleriydi. Velhasıl güzel ve kaliteli bir tarihi caddeydi.. Ne yazık ki, o da diğer Fatih caddeleri gibi eski özelliklerini kaybederek alelade caddeler haline geldiler.
***

Sevgili Kemal bize "Alelade" gelene, eloğlu bayım bayım bayılıyor hâlâ ve Avrupa caddelerinin tepesine koyuyor.. Bu İstanbul o kadar güzel ki, ne yapsak, bitiremiyoruz, demek ki!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA