Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

DigiTurk, RTÜK’le alay etti!..

RTÜK'ün Sayın üyeleri kusura bakmasınlar.. DigiTurk'ün yaptığını ifade için bulabildiğim en hafif deyim bu..
Bu sütunlarda, Türkiye insanının, İngiliz'den, Fransız, İtalyan, Alman, ya da bir başka Avrupa ülkesi vatandaşından daha aşağılık olmadığını ısrarla yazmış, futbol maçlarını onlar gibi temiz ekranda izleme haklarını savunmuştuk.
RTÜK, 2014 kasım ayında nihayet haklı olduğumuzu gördü ve yeni bir yönetmelik hazırladı. İktidar partisince seçilen 5, muhalefetten gelen 4 üye ittifakla imzaladılar. Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesi için, bağlı olduğu Devlet Bakanı'na gönderdiler.
RTÜK özerk bir kuruluştu. Bakan'ın, RTÜK kararlarını iade etme, değiştirme yetkisi ve hakkı yoktu. Ama bekletti. Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanmadı, yürürlüğe girmedi ve DigiTurk geçen sezon pervasız reklamları ile yayınları piç ederek, milyonlarına milyon katmayı sürdürdü. DigiTurk zaten paralıydı. Şifreli yayın yapan LigTV için ayrı ücret alınıyordu. Bu çifte fiyatlandırma ile doymayan gözler, naklen yayınladıkları maçların tadını kaçıracak, seyir zevkini öfke ve dehşete çevirecek uygulamalarla sezon sonunu buldu.
Yeni sezon başlarken, Devlet Bakanı'nı "Halkınızın yanında olun" başlığı ile bir kere daha göreve davet ettik. Bakan yönetmeliği imzaladı, Resmi Gazete'ye gönderdi. Bu arada bakanlık yetkilileri "Karar geçen yıl sezon ortası alındığından, karışıklık yaratabilirdi. Bu sebeple yeni sezon beklendi" açıklaması yaptılar.
Ekranda artık temiz maç izleme sevinç ve heyecanı içindeki sporseverler
, bu açıklamayı da kabul ettiler..
..Ve..
Ve geçen hafta ligler ve tabii yayınları başlayınca gördük ki, eski tas eski hamam.. LigTV büyük bir küstahlık, pervasızlık, aldırmazlık içinde geçen yılki uygulamasını hatta arttırarak sürdürdü.
Sayın RTÜK üyeleri, sözlerimizin kanıtı elinizin altında duruyor..
Geçen yıl, hazırladığınız yönetmelik yürürlükte değilken oynanan Sivas- Galatasaray maçını bir ekrana, cumartesi gecesi, yönetmeliğiniz yürürlüğe girdikten sonra oynanan Sivas- Galatasaray maçını yanındaki ekrana koyun ve izleyin. İki yayın arasında fark bulursanız, bana söyleyin, hem sizden, hem DigiTurk'ten özür dileyeyim.
Ama bulamayacaksınız..
DigiTurk, hem de kör parmağım gözüne, ilk ve ortaokul çocuklarının izlediği bir lig maçı yayını üzerine, utanmadan, sıkılmadan prezervatif reklamı yerleştirmekten dahi kaçınmadı.
Bu küstahlık, bu pervasızlıklarını, tüm futbol kuralları ve geleneklerini hiçe sayarak yaptılar.
Hazırladığınız yönetmeliğin amacı da, metni de açıktı. Maç öncesi, arası ve sonrası dışında her türlü reklam yasaktır. "Her türlü.."
Bir istisna getirdiniz. "Duraksamalar.."
Duraksamalar, çok açık ve seçik bir deyimdir. "Hakemin kronometreyi durdurmasına sebep olan ve maç sonunda, 90 dakikaya eklenen süreler"i kapsar.
Yani..
Sağlık ekiplerinin oyun alanına girmelerine sebep olan sakatlıklar.. Oyuncu değişiklikleri. Hakemin su molası vermesi.. Hakemin, tribün olayları, ya da sahaya girmeler, sahaya çeşitli maddeler atılması dolayısı ile maçı durdurması..
Bu duraksamalarda reklam kullanılmasına "istisna izni" vererek DigiTurk'e bir jest yaptınız. Ama onlar bu jesti, sizi hiçe sayarak, kötüye kullandılar.
DigiTurk, kendi kafasından, hakemin düdük dahi çalmadığı taca, auta çıkan topları dahi duraksama kabul edip, anında reklamları "Tıpkı geçen yıl olduğu gibi.. Tıpkı RTÜK hiçbir karar almamış gibi" yayınlamaya devam ettiler..
Gol anında "Hakem Gol Di Di" sarı kart anında "Bilmem ne çayı" rezillikleri şaşmadı, mesela..
Sayın RTÜK üyeleri, LigTV, maçların sonunda Maraton diye bir Şansal Büyüka Özel Programı yayınlar. Bu programın sonunda maç istatistikleri yer alır. İstatistiklerin son satırında ise, her devre topun oyunda kaldığı süre yazılır.
Bu süre ortalama 23 dakikadır. Çünkü futbolda baskette olduğu gibi, oyun durduğu anda saat durmaz. Saat durmadığı için de, oynanmayan 22 dakika devre sonuna eklenmez.
Tekrar ediyorum. Oyun sonuna sadece ve sadece hakemin kronometresini durdurduğu 3- 5 dakika eklenir. Duraksama, duraklama o, eklenmeye sebep olan süredir.. Oyun gereği, topun oyunda olmaması ve saatin durmaması değil.
DigiTurk, geçen hafta ekran üzerine bindirdiği rezil reklamlarla, hem seyir zevkini, hem de seyircinin maça konsantrasyonunu yok etmekle kalmadı, RTÜK ile alenen ve resmen alay etti.
Hatta fazlasını yaptılar bu yıl..
Oyun oynanırken, sahada canlı futbol devam ederken, yani top oyunda iken dahi reklam bindirmek için "Hile" yaptılar ve RTÜK'ün 9 üyesine geri zekalı muamelesi yaptılar.
Tekrar özür dileyerek örnek veriyorum, Sayın RTÜK üyeleri..
Diyelim rakip santrfor, bir kafa şutu attı, kaleci harika kurtardı ve tuttuğu topu anında oyuna soktu. Oyun kesiksiz sürüyor yani..
Şimdi Sivas- Galatasaray maçına bakın.. Şu uygulamayı göreceksiniz.. Sizi, dokuzunuzu birden aptal yerine koyan şu uygulamayı..
LigTV, kaleci topu oyuna sokar sokmaz, "Tekrar"a geçiyor ve o "Tekrar"ın üzerine reklam bindiriyor.. O sırada maç devam etmektedir, dikkat buyurun. Yani DigiTurk'ü aslında topun oyunda olması dahi ilgilendirmiyor. Kendilerine göre onun da yolunu bulmuşlar. Ver "Tekrar"ı, koy üzerine reklamı..
Yersen!..
Sayın RTÜK üyeleri..
Yemediğinizi gösterin.. Lütfen gösterin.. Aldığınız kararın arkasında, halkımızın yanında durduğunuzu gösterin..
RTÜK yapısı seçimlerden sonra değişti. Şu anda 9 üyeden 4'ü iktidar partisine, 5'i muhalefete mensup.
Bakalım halkın yanında kimler duracak?.
Bakalım, bu hafta, RTÜK yönetmeliği uygulanacak mı?.
Bakalım bu hafta "Temiz ekranda" maç izleyebilecek miyiz?.
İlk hafta uygulamaları sonunda DigiTurk'e en ağır ceza uygulanır, halkı ve RTÜK'ü hiçe sayan uygulamaları ağır şekilde cezalandırılırsa izleriz. Bir daha da kimse RTÜK kararlarını yok saymaya cesaret edemez!.
RTÜK'ün 9 üyesi..
Saygınlığınız, tutumunuza bağlı..
Merakla, heyecanla bekliyorum.. Türkiye bekliyor.. Bu ülke insanı bekliyor!.
4 iktidar 5 muhalefet temsilcisinin kimin yanında olduğunu, herkes bekliyor.
Katarlı şirketin ve onun uşaklarının mı, yoksa, Türkiye halkının mı yanındasınız, RTÜK üyeleri?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA