Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

On İkinci Gece!..

Türk Tiyatrosunun gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Cüneyt Gökçer de aşağı yukarı Serdar Biliş'in yaşındaydı, 12. Gece'yi Ankara Devlet Tiyatrosu'nda, 50'li yıllarda sahnelediğinde.. 30'lu yaşlarda yani..
Ortaokul öğrencisi ben oradaydım.. Genç Cüneyt, hızla ustalar sınıfına yükseldi. 1957'de bir daha sahneledi. Ben lise sondaydım. Sonra 63'te bir daha.. Bu defa üniversiteli olarak izledim.. Büyük Cüneyt, sadece sahneye koymuyor, unutulmaz bir Malvolio da oynuyordu. Hala gözlerimin önündedir.
Cüneyt Hoca, Shakespeare'in oyununu, klasik, Shakespeare döneminde nasıl oynanıyorsa, öyle sahnelemişti.
Serdar Biliş ise, yepyeni, bambaşka, çağdaş bir yorum yapmış.. Oyunda hemen her şey güzeldi.. Ama ben en çok Serdar'ın sahneye koyuşuna bayıldım..
Londra'da Tiyatro Yönetmenliği okumuş meğer Serdar. İngiliz Ulusal Tiyatrosu'nda staj yapmış. Londra'da çeşitli sahnelerde oyunlar yönetmiş. Yani.. İçi dolu.. Başarı, gökten ilhamla gelmemiş. En güzeli.. Bu yıl Kadir Has Üniversitesi'nde oyunlar sahneliyor, öğrencilerle.. Ders veriyor.. (Parantez içi bir sitem.. Kadir Has, benim fahri üniversitelerimden biriydi. Her etkinliklerinden haberim olur, izler, yazardım da.. Rektör değişti. Unutulduk.. Neden acaba?.)
Shakespeare'in 5 perde yazdığı oyunu, Serdar 1 saat 40 dakikalık tek perdeye indirmiş. Ama merak etmeyin.. Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz..
Dekorları yapan, o da çok başarılı Gamze Kuş'la yaptığı harika iş birliği ile dekor değişimi, oyunun mizanseni haline getirilmiş, bir dans gösterisine dönüşmüş. Böylece oyunun akıcılığı zerre kesilmiyor.
Çiğdem Erken'in müziklerini oyun boyu canlı çalan orkestrayı oyunun içine yerleştirmiş, 12. Gece'nin parçası yapmış.. Koro da öyle..
Yani sırf Serdar'ın yorumunu görmek için defalarca gitmeye değer, öyle çarpıcı bir sahneye koyuş bu.. Alnından öperim Serdar..
Oyunculuk da müthiş.. En başta, Cüneyt Usta'dan defalarca izlediğim Malvolio'da Levent Öktem.. Serdar'ın yorumu, Malvolio'yu karikatürize etmiş. Levent de, sık sık alkışlarla kesilen bir kompozisyon çizmiş.
Hem erkek, hem kız rolü oynayan Senan Kara Tutumluler çok ama çok iyi.. Bennu Yıldırımlar da öyle.. Aslında oyunda alkışa layık olmayan tek şey, tek kişi yok..
12. Gece, Şehir Tiyatroları'nın gururu bir oyun olmuş!.
Şimdiden bilet peşine düşün..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA