Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Sinema; 120 Yıllık Öykü"

İstanbul Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'na ve Başkanı Abdurrahman Şen'e bu enfes kitap için teşekkür etmem gerek.. "Sinema;120 Yıllık Öykü" her sinema meraklısının bakmaya doyamayacağı, başında saatler geçireceği, ömür boyu kitaplığında saklayacağı bir baş yapıt olmuş. Baskısı, cildi de harika..
Kitabı hazırlayan Şerif Antepli dostum. 1990'da başladığım yıllarda özellikle, köşeme sık sık konuk olurdu. Meraklı.. Sinemaya meraklı.. Pula meraklı.. Koleksiyona meraklı.. Meraklarını da kendine saklamaz.. Sergiler açar, kitaplar yazar.. Ben de yazarım.. Son zamanlarda sesi çıkmıyordu derken, bu dev kitap önüme geldi..
Birinci Bölüm dünyanın dört bir yanından sinema ile ilgili pullar..
4 Oscarlı Katherine Hepburn'u Gine devleti pul yapmış, o bile var..
Pul neyle ilgili ise, o film,o sanatçı, onunla ilgili de çok özet resimli bilgi..
İkinci bölüm "Objeler, Fotoğraflar, Belgeler.."
Ara Güler
'in çektiği ünlüler sayfası mesela Brigitte Bardot, Sophia Loren, Fellini, Hitchkock, Dustin Hoffman, Gina Lollobrigida, Orson Welles, Elia Kazan çekmiş Ara.. O fotoğraflar..
Daha neler neler?.. Afişler, kartlar.. Aklınıza ne gelirse.. Bir sinema sever için nasıl bir hazine, nasıl bir oyalanma.. Yazı yok denecek kadar az. Ama fotoğraflar.. Her sayfa bir saat baktırır. Şerif Antepli Üstadı aradım.. "Anlat bir daha" dedim.. "Bu işler nasıl başladı?.." Anlattı.

***

Çocukluk yaşlarımda rahmetli babam beni pulla tanıştırdı. Bu tanıştırma bende 60 yıl sürecek büyük bir aşka sebep oldu... Harçlıklarımla postaneden, pulculardan pullar almaya başladım. Onlar benim en kıymetli pullarımdır.
O yıllarda bir de ailece sinemaya gitme alışkanlığımız vardı. Her hafta mutlaka bir film seyrederdik. Pula olan sevgimle birlikte sinema tutkum da başlamış oldu.
İlerleyen yıllarda kesintiye uğrasa da pula karşı ilgim hiç eksilmedi. Sinema tutkum ise hep sürdü.
Türkiye Cumhuriyeti pullarının tamamını edinirken sinema tutkumdan dolayı sinema temalı pullar, zarflar da toplamaya başladım. O pulların üzerlerindeki ünlü film yıldızları, unutulmayan film sahneleri bu koleksiyonumun hızla gelişmesine sebep oluyordu.
1995'te "Sinemanın 100. Yılı" nedeniyle Galatasaray'daki Nedim Tör Müzesi'nde sinema pullarımdan oluşan Türkiye'nin ilk kişisel pul sergisini açtım.
Sinema ile ilgili pullarla birlikte fotoğraflar, afişler, belgeler, kitaplar da toplamaya başlamıştım. 2010 yılında sinemanın 115. Yılı nedeniyle Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisinde Filatelide Sinema ve Sinemanın Büyüsü Sergilerini açtım. 1000 metrekarelik sergi salonunda insanlar film müzikleri eşliğinde koleksiyonlarımı geziyorlar ve sergi alanındaki perdede dünya sinemasının en iyi 100 filminden parçaları izliyorlardı.
2015 yılında, Beyoğlu Sanat Galerisinde Sinema'nın 120 Yıllık Serüveni adıyla bir sergi daha açtım. Açılışa katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sayın Abdurrahman Şen, bu sergimi kasım ayında Cemal Reşit Rey Salonlarında bir kez daha açmamı önerdi. Ve Kasım 2015'te CCR'de Sinema; 120 Yıllık Öykü sergim açıldı. Filatelik materyallerin yanı sıra sinema koleksiyonumdan diğer örnekler sergilendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı sergimin ve koleksiyonlarımın görsellerinden oluşan 270 sayfalık büyük boy bir prestij kitabı yayınladı. Bu kitap, odur işte..
***

Üstat Antepli'nin Pul koleksiyonları arasında İletişim ve Futbol temaları da var. "Filatelide Sinema", "İstanbul'un 100 Koleksiyoneri", "Filatelide İletişim", "Haydi Çocuklar Koleksiyon Yapalım" adlı kitapları da yazdı.
Halen Fotoğraf ve Collection adlı iki süreli yayın çıkarıyor.
Ben yeni sergilerini bekliyorum.. Eskileri tekrar da edebilir. İstanbul 15 milyon. O kadar çok görmeyen var ki.. Yeni yetişenler, yeni taşınanlar var üstelik..



Büyük gazeteci, büyük foto muhabiri Ara Güler Usta'nın galerisinden, sinema ünlüleri.. Burada sadece dördü var.. (Soldan sağa) Sophia Loren, Marlon Brando, Dustin Hoffman ve Alfred Hitckock!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA