Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Oscarların değeri!..

"Pazar gecesi verilen Oscar Heykelcikleri, kazananlar için paha biçilmez değerde.. Ancak zaman geçtikçe hala değerli mi? İşte bu notu onun için yazdım" diyor bu köşenin Los Angeles Fahri Muhabiri Safter Yılmaz..".
Ne mi demek istiyor?. Buyrun okuyun..

***

Oscar ödülünü kazanıp altın kaplı heykelciği evinizin en değerli yerine koydunuz.. Arada bir parlatıp tozunu aldınız.. Ancak yıllar geçtikten sonra emekli olan siz veya mirasçılarınız bu heykelciği satmak isterse değeri ne?
Bugün Robert de Niro, Meryl Streep veya Jennifer Lawrence, Oscar heykelciklerini satmak isteseler ceplerine sadece 10 dolar girer..
Zira 1951'den itibaren Akademi'nin ödül kazananlara imzalattığı taahhütnameye göre Oscar Heykelciğini Akademi dışında hiç bir yere satamazsınız.. Akademinin de size vereceği ücret 10 dolar olarak tespit edilmiş durumda..
İşte bu yüzdendir ki 1951'den itibaren kazananların Oscar heykelcikleri on para etmiyor..
Amerikan Film Akademisi 1929'dan bu yıla, 3001 Oscar Heykelciği dağıttı... Ödüller açık arttırmalarda büyük paralarla satılır olunca Akademi, satışı 1951'de bu şekilde yasaklama yolunu seçti. Tabii karar geriye yürümüyor.
1939'da "En iyi film" seçilen "Rüzgar Gibi Geçti"nin heykelciğini 1996'da, 1 milyon 540 bin dolara Michael Jackson satın aldı.
1941'deki "Citizen Kane" in en iyi senaryo ödülü ise 2012'de 588 bin 455 dolara satıldı..
Ünlü yönetmen Steven Spielberg, 1996'da Clark Gable'in 1934'te "It Happened One Night" filiminde kazandığı en iyi erkek oyuncu Oscar'ını 607 bin 500 dolara satın alıp, Akademi'ye hediye etti. Milyarder yönetmen gene açık arttırmalarda, Bette Davis'in, 1936'da Dangerous ile kazandığı heykelciğe 180 bin, 1939'da "Jezebel" ile kazandığı heykelciğe de 578 bin dolar ödeyerek, satın aldı, onları da Akademi'ye iade etti..
Bu arada Spilberg, Oscar'a 12 kez aday oldu. Evinde kendisine ait 3 heykelciği var. Birisi İrwing Thalberg Saygı ödülü (1987).. Ancak "Saygı Oscar'ı diye anılan bu ödül, bildiğiniz heykel değil, Akademi'yi kuran 39 kişi arasında olan ve 30 yaşına gelmeden ölen, genç ve müthiş hızlı yapımcının büstü şeklinde.. İki bizim bildiğimiz heykelciği ise "En İyi Yönetmen dalında.." Shindler'in Listesi (1994) ve Er Ryan'ı Kurtarmak (1999)..
Bu yıl da Casuslar Köprüsü ile adaydı. Kazanamadı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA