Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Çocuklara zarar mı veriyor?.

Dün bu köşede Günaydın ekimiz köşe yazarı Mevlut Tezel için "Fikirlerine katılsanız da, katılmasanız da, bu ülkenin en iyi köşe yazarı, bence" demiştim. "Çünkü fikrini savunma üslubu iyi.. İyi yazıyor.."
Dün sabah katılmadığım bir fikre destek olan yazısını okudum.
RTÜK "O Ses Çocuklar" yarışmasını yayınlayan kanala "Çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verdiği için" ceza kesmiş. Mevlüt cezayı destekliyor, hatta "Geç kalmış" buluyor.. "Siz karar verene kadar kaç hafta daha çocuklarımızı zehirleyerek para kazanmaya devam ettiler" diyor..
Ve bana sorarsan Mevlut, sanal medyanın belki gazına gelip popülizm yapıyorsun..
Madde 1.. Çocuklar üzerinde en özenle duran, çocukları korumak için en ağır ceza yasalarını getiren ülkedir Amerika.. Çocuğun "Fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar veren" her olay için öyle on, yüz, bin değil Milyon Dolar tazminata hükmeden yargıçları vardır..
Böyle bir zararın "Z"si olsaydı, O Ses Türkiye formatında program yapan Amerikan kanalını Donald Trump'ın serveti bile kurtaramazdı.. Öyle ağır tazminat alırdı mesela "Bu program yüzünden çocuğumun psikolojisi bozuldu" diyen anneler. Mahkemeye bile gitmeden. Çünkü şirket bir de çok ağır mahkeme ve karşı taraf avukat paralarını ödememek için bir kaç milyon karşılığı anlaşır, paraları dava açan her anneye hemen öderdi.
Madde 2.. O Ses Türkiye'de Mevlut'un deyişi ile "Çocuklar allanıp pullanıp birer pop star edası ile" ekrana çıkıyorlarmış. Ne için?. Reyting için?.
Peki Mevlut, bir yarışma için birkaç hafta pop star edası ile ekrana çıkmak çocuğu bozuyor da, mesela yüz bilmem kaç bölüm ekrana çıkıp "Küçük Ağa" rolü oynamak bozmuyor mu?. O tipin karakterini, yaşamını iyi düşünsene..
Dizilerde, filmlerde, hatta yatma saatleri geçtiği halde tiyatrolarda yığınla çocuk oynamıyor mu?.
Carmen'in birinci sahnesinde hem de sigara fabrikasının önünde tahta tüfekler ve garip kılıklarla, o ünlü "Çocuk Sahnesi"ni oynayan çocuklara ne oluyor mesela?.
"Evde Tek Başına"yı dizi film haline getiren Macaulay Culkin mesela..
"Şampiyon" filmindeki rolü ile dünyayı ağlatan ve dünya ünlüsü ve zengini haline gelen Ricky Schroder (O sırada 7 yaşındaydı), sonra müthiş filmler yapan ve çeken bir yapımcı/ yönetmen olmadı mı?.
"Onlar ayrı" diyorsan..
İlkokul müsamerelerine gittin mi hiç?. Çocuklar ne kılıklara giriyor ve sahneye çıkıyorlar..
Onlar da mı ayrı?.
Yahu 23 nisanlarda çocuklar, vali, belediye başkanı, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı oluyor, makama oturup emirler yağdırıyorlar.. Onlar da..
O yarışma daha evvel de yapılmış.. O zamandan zarar gören çocuklardan birini koskoca medyam nasıl keşfetmemiş acaba?.
Ben, işi gücü olmayanların yağmur gibi yağdırdıkları ve bu sayede eğlendikleri sms mesajlarına ve maillere kapılıp sansürcülük oynayan RTÜK'ü dava ederdim, o kanalın sahibinin yerinde olsam!.

***
Bir pazar günü film seyrediyorum TRT1'de.. Her pazar çok sevdiğim nostaljik kovboy filmleri oynatıyorlar da..
Sitting Bull/ Oturan Boğa..
Ünlü şef, beyaz adamla "Barış Anlaşması" yapıyor.. Kızılderili gelenekleri gereği, barış çubuğu geliyor ortaya.. Beyaz adam bir nefes alacak. Barışın simgesi olacak. O nefes sahnesinde, çubuğun tam uç kısmı buzlandı. Çocuk gerzek ya.. Çubuğu ve dumanı görecek ama, buzlanma yüzünden olanı anlamayacak..
Film bitti. Bir başka kanala geçtim. Dikkat pazar öğle üzeri.. Tüm çocukların en fazla TV önünde oldukları saatteyiz..
Gördüğüm sahne..
Adamın biri, ötekinin gırtlağına kadar sokuyor, tabancasının namlusunu.. Buzlanma falan yok.. Akşamki dizinin tanıtımı imiş.. Yani gün boyu tekrar tekrar dönecek.. O tabanca on defa daha, çocukların önünde adamın gırtlağına girecek.. Ona buzlanma falan yok?.
"Bu ne perhiz?. Bu ne lahana turşusu" demek hiç aklına gelmedi mi, Mevlut?.
O süslenen çocuk ekrana reyting için çıkıyor da, o namlu o adamın gırtlağına ne için giriyor, peki sevgili kardeşim?.
Hangisi daha zararlı çocuk için, bir de hele!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA