Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Ben Hur’u mutlak görün!..

Sinema ve televizyonların en çok çektiği romanlardan biridir Ben Hur!.
1907'deki sessiz filmden bu yana yapılan film ve dizi Ben Hur'ların toplamı 60 saate yakınmış.. Ama dünya en çok ikisini biliyor.
1959'da Charlton Heston ve Stephen Boyd'un oynadıkları 11 Oskarlı, dört saatlik destan ve bu yıl vizyona giren, yarısı uzunluktaki film..
Pek çoğu ilk filmi görmeyen eleştirmenlerimiz, ikisini mukayese etme yarışına giriştiler.
(Bana sakın "DVD'de izledik" demesinler.
1959 Ben Hur'unu o günlerin ortamı ve sinema teknolojisi içinde izlemek başka, bugün dünya ve sinema çok başka yerlere gitmişken seyretmek çok başka..) Farkı ikinci filmin Kazak Yönetmeni Timur Bekmambetov anlatıyor..
"1959'daki film dört saatti. Bugün dört saatlik filme giren çok az seyirci sonuna kadar içerde kalır. O film bugünkünden çok farklı bir seyirci içindi. Bu normal.. Çünkü insan değişmek ister ve değişir. Seyirci değişti, sinema dili değişti. 1959 filmi 'İntikam' üzerineydi, affetmek değil.. İntikam teması 2. Dünya Savaşı'ndan çıkmış dünyanın hoşuna giderdi tabii. Oysa roman, insanoğlunun affetmeyi nasıl öğreneceği üzerineydi. (Romanı yazan, Amerika İç Harbinde savaşmış bir Güneyli subaydı.) Olaylar, Büyük Roma İmparatorluğu döneminde geçiyor. Roma'da en büyük değerler, gurur, düşmanlık, güç, kuvvet, diktatörlük ve kendini beğenmişlikti. Bunlar bugünün dünyasında saygı duyulan şeyler değil.
İnsanlık sevmeyi ve affetmeyi öğrenmeli.
Bugünün dünyasında tek çözüm bu. Biz onu çektik." "Bu film, orijinaline göre daha çok intikam temasına odaklanmış" diyen Sevgili Ömür Gedik'in o hem de nasıl muhteşem final sahnesini izlemeden salondan çıktığını düşünüyorum.
Eleştirmenlerimiz yazılarını okurlara değil, birbirlerine yazıyorlar..
Hemen hepsi "Film CGİ tekniği ile çekilmiş" diyorlar.. Bu CGİ'nin ne olduğunu yazan yok. Oysa 1959 ile 2016 arasındaki en büyük fark bu..
"CGI teknolojisi Computer Generated Imagery - Bilgisayar ile üretilmiş resim" demek.. Yani, 1959'daki filmde Heston, Boyd ve 4 beyaz, 4 siyah at, o efsane yarış sahnesinde bire bir vardılar. O yüzden o sahne efsane oldu zaten. Oysa bu 2016 filminde, yarış bilgisayarda yaratıldı. At, mat yok.. Ama CGİ'de düşünebildiğin her şeyi yapabilmen mümkün olduğu için, bu yarışta aksiyon daha da fazla.
Üzerine o kadar çok şey yazıldı ki, ayrıntıya girmeyeceğim. Ama film heyecan, aksiyon olarak güzel.. "Bugünün dünyasında tek çözüm, sevmek ve affetmek" diyen harikulade mesajı ve muhteşem finali ile daha da güzel.
Mutlak izleyin..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA