Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Sporda Şiddet Yasası rafta mı, savcılar?.

Beşiktaş- Galatasaray lig maçında "Deplasman Yasağı" denen, insan haklarına aykırı, insanlık ve spor adına utanç verici kararın yıllar sonra kalkmasına sevindik. İnönü Stadı'ndaki maç olaysız sona erince de çok mutlu olduk..
Bundan böyle tüm maçlar böyle olmalı.. Olabilir.. Eğer "Devlet" görevini yaparsa..
Devlet konuya iki gücü ile giriyor. Yürütme ve Yargı.
İstanbul'da yürütmeyi temsil eden ve cesaretle "Yasak kalktı" diyen Vali Vasip Şahin'i yürekten kutlarım.. Fetö'cülükten tutuklu ondan evvelki vali, bu cesareti gösterememiş, ya da bilerek göstermemişti ki, devlet zayıf, devlet güçsüz görünsün.. Anlaşmazlıklar, tatsızlıklar, bölünmeler sürsün..
Devletin ikinci gücü Yargı.. Yasama "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair" 6222 sayılı yasayı çıkardı. Ne var ki, her ile tayin edilen özel "6222 Savcıları"na rağmen bu yasa nerdeyse hiç uygulanmadı.. O yüzden de "Önleyici" olamadı..
Son örnekler..
Konya'daki maçta olay çıkaranlar açık seçik belliyken ve teker teker gözaltına alınacak durumdayken, Ne Konya Valisi, ne de 6222 Savcısı görevlerini yapmadılar ve o utanç olaylarını çıkaran insanlık dışı mahlukları yakalayıp, mahkemeye sevk etmediler, haklarında davalar açmadılar.. Bu vali ve bu savcı hakkında da Ankara soruşturma yapmadı.
Şaşmadım. Bu hep böyle oluyor.
Olmakta da devam ediyor.
İşte, tam da Deplasman Yasağı'nın kalkacağı maçın oynanacağı cumartesi günü sabahı Vatan Gazetesi'nde, bir zamanların Beşiktaş Yöneticisi Reha Muhtar, hem de nasıl tahrik edici, 6222'ye göre "Suç" bir yazı kaleme aldı.
O yazıyı internetten bulup okuyun ne demek istediğimi anlarsınız. Baştan aşağı Galatasaray'a ithamlar ve o gün maça gidecek Galatasaray seyircisine yönelik tahrikler.
Beşiktaşlı bir seyirci sahaya dalınca maç yarım kalmış ve Galatasaray hükmen kazanmıştı ya.. (22 Eylül 2013) Reha'ya göre o adamın sahaya dalması, Galatasaray tertibi imiş, iyi mi?.
Seyirci yasağı niye tansiyonu yüksek bir maçta kalkıyormuş?. İnsan hakları savunucu olması gereken, aylardan beri mesleğe girdiği günden beri kendisine yapılan haksızlıkları tefrika eden Reha Muhtar mı bunları yazan?.
Deplasman Yasağı'nın Üç Büyükler arasında olduğunu ve gene bir Beşiktaş- Galatasaray maçında başladığını bilmez mi?. Bilir. Ama amaç Galatasaray'a çamur atmak. Çünkü Beşiktaş maçında yasağı kaldırmak tertibini (!) yapan Galatasaray çünkü, Reha'ya göre..
Maça Ali Palabıyık'ın atanması da Galatasaray tertibi imiş.. Çünkü Ali Palabıyık Beşiktaş seyircisinin hiç hazzetmediği bir hakemmiş. Federasyonun, valiliğin ortak amacı 22 Eylül 2013'ü tekrarlatmak ve maçı Galatasaray lehine hükmen 3-0 tescil etmekmiş. Çünkü Beşiktaş takımının tarihi, şampiyonluk beklenen yıllarda önü kesilen derbilerle doluymuş.. (Geçen yıl kim şampiyon oldu, peki?.)
Baştan sona tahriklerle dolu yazının finalinde aynen şu satırlar var..
"Bu şartlarda provokasyon düşünen beyinlerin elinde tek bir alternatif kalıyor...
Tecrübesiz bir hakemin hatalı kararlarıyla, Beşiktaş'ı oyundan düşürmek...
Kartlarla eksik bırakmak..."
Muhtar amacına ulaşıyor. Palabıyık, Beşiktaşlı Olcay, Caner ve Cenk'i oyun dışı bırakacak sarı kartları, tam da maç günü yazılan bu baskı yazısından ürkerek belki de, bir türlü çıkarmıyor.
Şimdi Sayın Savcıya soruyorum..
"Bu yazıyı okudunuz mu?. 6222 sadece maça giden taraftar için mi çıkarıldı?. Yasada onları tahrik edenlerin de suçlu olduğu kayıtlı değil mi?.
Savcılara bu başvuruyu aslında benim değil, Türkiye'de futbolu düzenleyen Federasyonun yapması lazımdı. Ama bakar mısınız?.
Yazının çıktığı gazetenin sahibi, ayni zamanda Federasyonun Başkanı..
Şimdi her şeyi yeni baştan düşünün bakalım. Federasyon Başkanının gazetesinde, Federasyonu Galatasaray'la ortak tertiplerde olmakla suçlayan yazı nasıl oluyor?.

***
Bir tane daha..
Fenerbahçe'nin Başkanı Aziz Yıldırım ve onun sözcüsü Mahmut Uslu, sporda "Rakip" sözcüğünü "Düşman"a çeviren kişiler. Spora kin ve nefreti soktular.
Bir ara susan, ya da susturulan Mahmut Uslu, son haftalarda hem de televizyonlarda gene tahriklere başladı..
"Beşiktaş ile Galatasaray'ın dostluğundan hiç şüphem yok. 'Sen şampiyon ol, ben kupayı alayım' diyenler tabi dost olacaklar" lafı nedir, Sayın 6222 Savcısı?. Televizyonda yapılan konuşma bütün gazetelerde de yer aldı.
Açık seçik bir "Şike suçlaması" yapılıyor, iki büyük kulübe.. Bu tahrik değil mi?. Bu 6222'ye aykırı değil mi?. Yayın yolu ile işlendiği için daha da ağır suç değil mi?.
Yarın Fener stadına gelen Galatasaray ve Beşiktaş seyircisi, Mahmut tahrikleri yüzünden saldırıya uğrar, kan dökülürse, suçlu kim olacak, Sayın "Yasayı uygulamayan" savcılar?.
Soruyorum..
Mahmut'un açık suçlamasını ihbar kabul edip kendisini çağırdınız mı?. "Neye dayanarak bunları söyledin" dediniz mi?. Sırf tahrik için alladıysa 6222'ye muhalefetten onun için dava açtınız mı?.
Bunların hiçbiri size göre suç değilse, o zaman ben suç işliyorum bu yazı ile suçsuzları taciz ederek.. Beni çağırmanız gerekmez mi, en azından?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA