Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kitap : İlkelden Moderne Sanatın Tasarımı

İlk çağdan günümüze insanlığın serüveninde, insanın iktidar olmak ve bu iktidarı sürdürmek için ideolojik, politik, teolojik ve kültürel tasarımlarının bütününü gördüğümüz bir kitap var elimizde.
Yazarı Gürhan Yücel, çağlar boyunca güç olmanın ve yönetmenin inceliklerini tarihsel dizin içinde ele alıyor. Titizlikle ele alınan bu metinlerde, tüm dönemler açısından toplumların yönetilmesinde ve otoritenin sürdürülmesinde, sanat ve sanatçının yönlendirilmesinin değişmez bir gerçeklik olarak ortada olduğunun vurgusunu yapıyor.
İktidarların şeyleri forma dönüştürürken, erkek ve dişi arasındaki ilişkilerde de tasarımlarını ne denli ustaca kullandığını gösteriyor. Diğer yandan soyut ile somut olanı birbirine benzeştirirken, bir o kadar da nasıl ayrıştırdığını izletiyor.
Geçmişteki ilkel ile gelecekteki ilkel arasındaki bağın, değişerek ve dönüşerek yüzyıllara nasıl yayıldığını ancak teolojik ve politik bağın özünü değiştirmeden nasıl sürdürdüğünü de görmemizi sağlıyor.
Kitabın adı, Ars!. Yani Latince "Sanat" sözcüğü.. Hani MGM filmlerinde aslanın tepesinde yazar "Ars gratia Ars" diye.. İşte o.
İlkelden çağdaşa, yaratılan ortak ikonlarla toplumları yönetme ve yönlendirmenin inceliklerine dikkat çekiyor, Ars..
Sanat tarihine egemen ikon severlik karşısında, gelişen toplumun değerleriyle çatışan ikon kırıcı sanatçıların, karşı belleğe dönüşen sanat mücadelesinin de izlerini arıyor. İkon kırıcı çağdaş ressam Odd Nerdrum'un eserleri ve düşüncelerini bu bağlamda ele alıyor.
Sanatın politik olduğu kadar apolitik olabilmesinde sanatçının tavrının belirleyiciliğine işaret ediyor.
Meraklısı için yararlı bir kitap..
(240 Sayfa, 470 Resim / Profil Maviağaç Kültür Sanat Yayıncılık)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA