Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İngilizlerin ayıbı!. Gatlin’in zaferi.. Bolt ve Jamaika’sının esrarı!.

Çarşamba günü yazısını okur okumaz ağabeyim Öcal'a bir mesaj attım."Gatlin yazını kutlarım" diye..
O centilmen, o sportmen denen İngiliz seyircisi 100 metre finalistleri sunulurken Amerikalı Gatlin'i fena halde ıslıklamıştı..
"Yazıklar olsun" dedim içimden, protestoları duyunca.. Gatlin gençliğinde çok büyük yanlışlar yapmış, cezasını çekmiş bitirmiş ve yıllar sonra, 35 yaşında yeniden pistlere dönmüştü.
Bu aslında, film olacak bir insancıl öyküydü ve alkışlanması gerekirdi.. Yuhaladılar.. Sonra Bolt geldi, kıyamet koparken benim kafamda bir yığın soru vardı Bolt üzerine..
O sorular meğer Ağbimde de varmış..
Geçen çarşamba "Spor tarihi elbette Bolt'u yazacaktır ama bana göre insanlık tarihinin 'Örnek alınması gerekenler' bölümünde Gatlin önde olacaktır!" diye girdiği yazısında sebepleri anlatıyordu.
"Usain Bolt sadece dünya atletizminin değil, dünya sporunun da gerçek efsanelerden biri idi. Kırdığı rekorlar, kazandığı yarışlar ve madalyalar, yıllar yılı kimseye geçilmeyen bir pist kariyeri ve sempatik tavırları, seyirci ile kurduğu oklu köprü ile gönüllerin de efsanesi olan bir büyük sporcuydu!..
Buraya kadar tamam, ama benim kafama, pistlerde Bolt rüzgârının fırtınaya dönmeye başladığı günlerden itibaren neden bir "acaba" sorusu hem de artarak takılıp durdu?..
Neden, birkaç yıl önce bir grup Jamaikalı atletin doping ile damgalanması benim kafamdaki acabaları iyice arttırdı?..
Bolt, neden birdenbire ve de 30 yaşında iken pistlere veda edeceğini açıkladı?..
Neden veda için Dünya Şampiyonası'nı ve sadece 100 metreyi seçti ve de 200 metreyi koşmadı?
Ve de dahası, 35 yaşındaki Gatlin'e nasıl ve neden geçildi?..
Bitmedi; ertesi gece 25 yaşındaki dünyanın favorisi Jamaikalı 2016 Olimpiyat Şampiyonu kadın 100 metreci Elaine Thompson neden ancak 5'inci olabildi?.."
Nerede kaldı yıllar yılı pistlerde esen Jamaika fırtınası?.."
Yalan yok; o gece ekran başında Bolt'u değil, yuhalanan Gatlin'i alkışladım.
Yanlışlarını gören, affedilmeyi hak ettiğini de gösteren, sonunda Bolt'u da yenerek 35 yaşında ve tam 12 yıl sonra tekrar zirveye çıkan Gatlin'i!..
Sporcu bir torunum olsa, ona "Gatlin'i örnek al" derdim; ekran başında benim aksime Bolt'u alkışlıyor idiyse!..
Eğer, Bolt gibi Allah vergisi bir becerin varsa ve onu fark edip gereğini yapmak için elinden geleni yapıyorsan, başarının gelmesi normaldir!..
Ama, Gatlin gibi, uzun yıllar boyu zirve mücadelesinde büyük hatalar, yanlışlar yapa yapa, bata çıka 100 metre gibi bir branşta devam edip, hem de 35 yaşında sadece Bolt'u değil, Yohan Blake ve Christian Coleman'ı da geçerek Dünya Şampiyonu oluyorsan, işte bu zordur, hem de çok zor!..
Spor tarihi elbette Bolt'u yazacaktır ama bana göre insanlık tarihinin örnek alınması gerekenler bölümünde Gatlin'in yeri Bolt'tan önde olacaktır!..

***
Ağbim bu yazıyı geçen hafta bugün kaleme almıştı. Daha şampiyonanın 3 günü geride kalmışken. Pazar günü bitti ve sadece 100 metrede Bolt değil, hiçbir yarışta Jamaika olmadı. Ne 200, ne 400, ne de 4x100 ve 4x400 kadın erkek koşularında Jamaika görünmedi.. 4x400 kadın takımları yarışı bitiremedi. Erkek takımları finale bile kalamadı. Defalarca dünya, olimpiyat şampiyonu oldukları branşlarda..
Pazar gecesi 18. Dünya Atletizm Şampiyonası sona ererken, takım klasmanında Jamaika, 12'nci olan Türkiye'nin gerisinde kaldı, iyi mi?.
Şimdi, atletizm dünyası otursun da düşünsün bakalım, Jamaica'daki bu akıllara sığmaz çöküşün sebebi ne?.
Bolt gibi bir atlet, koşu başına milyonla cep harçlığı alabilecekken, neden 30 yaşında sporu bırakıyor?.
4x100'de sakatlanmadı.. Üçüncü durumda koşarken bitti. Öndekilere yetişemeyeceğini anladı ve "Sakat" numarası yaptı.
Neden?.
2000 Oyunlarında Sydney'de sadece Amerika'nın değil, dünyanın sevgilisi vardı. Marion Jones.. Tüm sprint koşularını kazandı. Bayraklar dahil. Bir tek doping testi pozitif çıkmadı. Ama ne oldu?. Savcı onunla itiraf pazarlığı yapınca konuştu. 1999'dan sonraki tüm madalyaları geri alındı. Hapse girdi.
Dünya şuna inandı..
"Doping yapmayan yok.. Yakalanmayan var.."
Şimdi Bolt'un durumu Marion Jones'a çok benziyor.. Hele onunla birlikte tüm Jamaika da çökünce daha da benziyor..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA