Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Selman Ada’yı Opera’nın başından kovmuşlar bile..

Tam da benim "Mahir Ünal kardeşim, eski Kültür Bakanı olarak, görevden ilk alınması gereken kişinin Selman Ada olduğunu yeni bakana söylemediniz mi" satırlarımın çıktığı gün Selman Ada nam zat, kovulmuş meğer. Hem de emekli olacağı şubat ayı beklenmeden..
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü (Aslında vekil) olarak, emrindeki tüm operalarda kendi eserlerini defalarca programa koydurarak haksız telif ücretleri kazandığı müfettişler tarafından tespit edilmiş ve derhal görevden uzaklaştırma kararı alınmış.
Karar tebliğ edilmiş.
Daha geldiği gün, Selman Ada'nın çok önemli bir besteci ve sanat adamı, ama berbat bir yönetici olduğunu kısa bir süre görev yaptığı Mersin Operası'nı bile nerdeyse batırdığını yazmıştım.
Görev süresince durmadan kendi eserlerini ona bağlı 6 operada emirle sahneletmesini eleştirmiştim. Mahir Ünal Kültür Bakanlığı döneminde durumun farkına varmış ama işlemi yapamadan görevden ayrılmıştı.
Ada'yı kovan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'u yürekten kutluyorum..
Şimdi Selman döneminde harap olan bu kurumu kurtarmak için maceraya atılmanın gereği yok.
Selman'ın darmadağın ettiği Rengim Gökmen ekibinin (Ki o ekip, opera ve balemize rekorlar kırdırmış, bütün salonları dolar hale getirmişti.) yeniden iş başına dönmesi gerek. Peki Genel Müdür kim olmalı?.
Rengim Şefim, görevden alındıktan sonra, Danıştay'dan "İade" kararı çıkarmasına rağmen zamanın bakanı Mahir Ünal'a "Ben iade istemiyorum. Bulunduğum 'Danışmanlık' görevinde size etkili yardımcı olmam yeterli" demişti. Şimdi zaten Şeflik görevi yeterince ağır. Sanırım hâlâ ayni fikirde..
Benim adayım, Gökmen ekibinin o harika Ankara Opera ve Balesi Müdürü Aykut Çınar..
Hep Ankara'da yaşadı. İç içe olduğu Genel Müdürlüğü ve onun çalışmasını da en iyi biliyor..
Ankara Operasını yönettiği iki sezonda, çok kısıtlı imkânlarına rağmen, 497 temsil gerçekleştirip 257 bin 141 bilet sattığını daha 2014'te bu köşede yazmıştım. Bu temsillerin 100'den fazlası, izlemeye doyamadığım o harikulade "Anadolu Sesleri" idi.. Muhteşem türküler ve yerel danslarımızı sunuyordu Devlet Opera ve Balesi ve Anadolu Sesleri her temsil dolu, kapalı gişe oynuyordu... Ankara Operasını Çin'e götürdü. Çocuklara önem verdi. Onlara özel 68 opera ve bale temsili düzenledi.. Ceza ve Huzur evlerine, sanatı taşıdı.. Benim Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür adayım, işte bu Aykut Çınar!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA