Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Dolar 2011'de ne olacak

Dolarda 2011 senaryoları çizilmeye başlandı. JP Morgan'a göre dolar, euro karşısında değer kaybedecek. 2011 sonunda euro/dolar paritesi 1.48 olacak. Bu senaryo gerçekleşirse, Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatı yükselir. Dolar içeride 1.55, euro ise 2.29 TL'yi bulabilir

İngiltere'de emeklilik fonu yöneticileri arasında yapılan anket, önümüzdeki yıl yatırımcıların önünde iki temel risk öngörüyor. Birinci en büyük risk, enflasyonun birdenbire sıçraması. İkincisi de deflasyon. Yani fiyatların gerilemesi. Anketten çıkan bu sonuç, bize, emeklilik fonu yöneticileri arasında önemli bir fikir ayrılığı olduğunu gösteriyor. Anlayacağınız 2011 için fon yöneticilerinin kafaları karışık.
Peki yatırım bankalarının bakışı ne? Citigroup uzmanlarına göre, dünya ekonomisi 2010'da yüzde 3.4 büyüyecek. Goldman Sachs uzmanları ise dünya ekonomisinin yüzde 4.6 büyüyeceğini tahmin ediyor. Ayrıca yatırım bankacılarına göre, düşük borçlanma maliyetleri, hisse senedi fiyatlarını önümüzdeki yıl artıracak. Bankacılar arasındaki genel kanı, küresel toparlanmanın süreceği ama bazı enflasyonist baskıların olabileceği yönünde.
Hisse senedi fiyatlarına gelince... Goldman Sachs uzmanları, S&P 500 endeksinin 2011 sonunda yüzde 23 artarak 1450 endeks değerine ulaşacağını ileri sürüyorlar. Wells Fargo uzmanları ise S&P endeksinin sadece yüzde 8 artışla 2011 sonunda 1300 endeks değerine ulaşacağını düşünüyor.
Gelelim Amerikan Doları'nın değerine... Amerikan Merkez Bankası'nın düşük faiz politikası ve parasal genişleme yönünde attığı adımlar doları zayıflatıyor. JP Morgan uzmanlarına göre, Amerikan Doları 2011'de de Avrupa para birimi euro karşısında değer kaybedecek. Euro/dolar paritesi 2011 sonunda 1.48 olacak.
Peki euronun değerlenmesi Avrupa para birliğine üye olan ülkeleri nasıl etkiler? Değerli euro Avrupa ülkelerinin ihracatta rekabet gücünü azaltacağı için Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya gibi çevre ülkelerin ekonomik toparlanmasını yavaşlatabilir. Ama Almanya ve Fransa, euro/dolar paritesi 1.50'nin üzerine çıkmadıkça, değerli euronun kendilerine fazla zarar vermeyeceğini ileri sürüyorlar.
Bu ifadeler, Avrupa'nın iki büyük ekonomisinde sorun çıkmadığı takdirde Türkiye için de sorun olmayacağı anlamına geliyor. Euro/dolar paritesinin 1.48 olması halinde, Türkiye Avrupa'ya ihracatını çoğaltabilir. Çünkü dolar/Türk parası paritesinin 2011'de ortalama 1 lira 55 kuruş olacağı tahmin ediliyor. Tahminler tutarsa, euro/Türk parası paritesi ise 2 lira 29 kuruşa yükselecek demektir.
Böylece ucuzlayan Türk mallarının Avrupa'da rekabet gücü artacağından ihracatımız olumlu etkilenecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA