Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

İshak Alaton: TÜSİAD yıkılıp yeniden kurulmalı

Ünlü işadamı İshak Alaton, 1984'te Siirt'te Sistaş ismiyle bir meyan kökü fabrikası kurar. Fabrikaya 4.5 milyon dolar para yatırır. Siirt'te 5 bin 500 aile dağlardan meyan kökü toplayıp, Alaton'un fabrikasına satmaya başlar. Böylece bir somun ekmek alabilmek için Valilik kapısında her sabah oluşan iki yüz metre uzunluğundaki fakir insan kuyrukları ortadan kalkar.
Dönemin Siirt Valisi Selami Teker, bu yoksul kente fabrika kurup işlettiği için İstanbullu işadamı İshak Alaton'a, "sizin sayenizde Siirt'te sabah ekmek kuyruğuna giren muhtaç insan kalmadı" diyerek defalarca teşekkür eder. Ama burası Türkiye... Gelelim sonra ne olduğuna...
1991'de Siirt'e yeni bir komutan gelir ve halka, meyan kökü toplamak için dağlara çıkmayı yasaklar. Yasağın sebebi de, meyan kökü toplayıcılarının dağa çıkarken öğle yemeği için yanlarında götürdükleri peynir ekmekleri yasadışı örgüt elemanlarına verebilecekleri kaygısıdır. Dağlara çıkmak yasaklanınca, tabii fabrikaya meyan kökü de gelmez olur. Böylece üretiminin tümünü ABD'ye ihraç edip döviz kazandıran ve Siirt'te 5 bin 500 ailenin geçimini sağlayan Sistaş fabrikası kapanır. Fabrikanın makineleri hurda fiyatına satılır. İşsizliğin ve göçün en yoğun olduğu kentlerden biri olan Siirt'te, valiliğin önünde tekrar her sabah iki yüz metrelik somun ekmek kuyrukları başlar. Peki bütün bunları niye anlattık? TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner geçenlerde Diyarbakır'a gitti ve bölgenin kalbinde bir konuşma yaptı. Boyner, bölgenin işsizlik ve yoksulluk sorununun çözülmesi için "yatırım danışma kurulu" kurulmasını önerdi. İshak Alaton "TÜSİAD Başkanı Diyarbakır'a gittiğinde, benim fabrikam gibi kapatılan bazı fabrikaları tekrar açmaya gitseydi, çok daha etkili bir ziyaret yapmış olurdu" diyor.
Alaton haklı. Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımızın ekonomik sorununun ne olduğunu herkes biliyor. Artık kime ne danışılacak ki? Oranın ekonomik sorunlarıyla ilgili olarak otuz yıldır konuşula konuşula artık konuşulacak, danışılacak bir şey kalmadı. Hâlâ "Yatırım danışma kurulu" gibi birimler oluşturmayı önermek, bu yüzden biraz tuhaf oluyor. TÜSİAD gibi bir örgüt bölge için danışma kurulu kuracağına, bölgede fabrika kurmalı. Hemen faaliyete geçip yatırım yapmalı ve askeri gerekçelerle kapatılan fabrikaları tekrar açmalı.
İstanbul büyük sermayesinin temsilcisi "TÜSİAD"ın ilk kuşak üyelerinden olan İshak Alaton, TÜSİAD'ı demokrasiye yaklaşımı konusunda da eleştiriyor. "Ben TÜSİAD'la yolumu 1997'de ayırdım. Rahmetli Bülent Tanör'e hazırlattığımız Demokratik Anayasa Raporu kabul edilmeyince, bazı TÜSİAD üyeleriyle demokrasi kavramında anlaşmamızın mümkün olmadığını gördüm" diyor.
TÜSİAD bugün demokrasiye nasıl bakıyor, derseniz... Geçenlerde Bülent Eczacıbaşı'nın isteği üzerine İshak Alaton, Ümit Boyner ve Can Paker dört kişi yemek yemişler. Ümit Boyner, yemekte İshak Alaton'a, TÜSİAD'ın anayasa referandumunda değişikliğe niye açıkça "evet" diyerek destek vermediğini anlatmaya çalışmış. Değişen 24 maddeye evet diyorlarmış ama iki maddede sıkıntıları varmış. HSYK ve Anayasa Mahkemesi'yle ilgili değişikliklere "evet" diyememişler. Alaton, 'TÜSİAD'ın anayasa değişikliği paketindeki bu iki maddeye itiraz etmesini kabul edemiyor. Bunu Başkan Boyner'e de söylemiş.
İstanbul büyük sermayesinin simge isimlerinden biri olan Alaton, TÜSİAD'la ilgili artık şunu öneriyor. "TÜSİAD arkaik bir kuruluş oldu. Onu, enjeksiyonla yaşatmaya çalışmak doğru değil. TÜSİAD kapatılıp yerine yenisi kurmalı. Başka çare yok" diyor.
TÜSİAD'ın performansını düşününce, Türkiye'nin, demokrasi yolunda önüne çıkan engelleri temizlemesi için, Alaton'un önerisini dikkate almakta epey fayda var gibi gözüküyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA