Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Bankerler Yunanistan üzerine iddiaya tutuştu

Yunanistan'ın borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği "bahis" konusu olmaya başladı. Avrupalı bankerler, Yunanistan'ın borçlarını ödeyip ödeyemeyeceğine dair kendi aralarında iddiaya giriyorlar. Çünkü bu konudaki bilgiler her an değişiyor. Dün önce bazı haber ajansları, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırmak için Avrupa Birliği'ne başvurduğunu açıkladı. Ardından da hemen başka bir açıklama geldi ve Yunanistan Maliye Bakanı bu haberi yalanladı.
Gelelim Yunanistan'ın borçlarının miktarına…Yunanistan'ın toplam borcu 345 milyar euro tutuyor. Yunanistan ekonomisi 2011'de yüzde 3 oranında daralacak ve milli geliri 2011'de 226 milyar euro olacak. IMF'nin tahminine göre ekonomi ancak 2012'de büyümeye geçecek. Büyümeyen bir ekonominin borç stokunu azaltması zor. Çünkü Yunanistan'ın faiz dışı açığı yüzde 1.7 olarak tahmin ediliyor. Faiz dışı açık veren bir bütçenin borç stokunu azaltması mümkün olamıyor. Bu durumda Yunanistan'ın borç yükünün 2013'te 375 milyar euroya yükseleceği tahmin ediliyor.
Peki Yunanistan borçlarını yeniden yapılandırmadan ödeyebilir mi? Ancak özelleştirme yoluyla bu mümkün. Zaten Yunanistan da, 2015 yılına kadar gerçekleştirebileceği toplam 50 milyar euroluk bir özelleştirme programını açıkladı. Ama bunu yetersiz görenler var. Mesela ünlü iktisatçı Daniel Roubini, Yunanistan'ın borç yapılandırmasından kaçamayacağını ileri sürüyor.
"Eğer Yunanistan'ın borçları yeniden yapılandırılırsa bunun sonuçları ne olacak?" sorusu aklınıza gelebilir. Bir kere, Yunanistan'ın devlet borçlarının sadece yüzde 20'si milli bankalara olan borçlar. Kalan yüzde 80'i yabancı banka ve fonlara yapılan borçlardan oluşuyor.
Borçlar ertelenirse, Avrupa'daki bazı emeklilik fonları, Yunan tahvillerinden planladıkları paraları alamadıkları için ortaklarının emekli maaşlarını ödeyemeyebilirler. Yine bazı Avrupa bankaları, tahvil alacaklarını tahsil edemedikleri için bunlarda da finansman açıkları ortaya çıkabilir. Bu durumda, AB ülkelerine yeni bir mali yük gelebilir. Çünkü geçen yıl AB ve IMF, Yunanistan'a toplam 110 milyar euro yardım vermişti. Gelecek ilave mali yük, Yunanlılara para verilmesine baştan karşı çıkan Alman, Finlandiya ve Hollandalı vergi mükelleflerini özellikle kızdırır.
Peki Yunanistan bu krizden nasıl çıkacak? Yunanistan ve Türkiye'nin hemen oturup silah alımlarını gözden geçirmeleri gerekiyor. Askeri harcamalar iki ülkeye de yıllardır büyük maliyet getirdi. Artık iki ülkenin de tehdit algılamalarını değiştirip gereksiz silah alımlarına son vermeleri şart. Zira ikisinin yıllık askeri harcama toplamı 25 milyar doları buluyor. Bu silahlanma hızı kesilmezse, Yunanistan'ın mali krizi sürer ve bu bizim için de hiç iyi olmaz. Çünkü ekonomisi zayıf komşular ticaretin ve ekonominin gelişmesini engeller.
Not: Dün CNN Türk Televizyonunda "Medya Mahallesi" isimli programı sunan Ayşenur Aslan, benim "taş atan çocukların gürbüz" olduğunu yazdığımı ileri sürdü. Taraf ve Sabah gazetelerinde yazdığım yazıların hiçbirinde böyle bir ifade kullanmadım. Aksine taş atan çocuklar olarak bilinen hapisteki çocukların hemen serbest bırakılmasını ilk savunanlardanım. Medya programını sunan Ayşenur Aslan'ın benimle ilgili yaptığı bu kolay saptırmayı, bugünkü programında aynı kolaylıkla düzeltmesini bekliyorum. 5N bir K kuralına uyarak, bu ifadeyi nerede, ne zaman, nasıl, niye ve hangi yazımda kullandığımı hemen ispatlamasını istiyorum. Hakkımda bu kadar rahat yalan söyleyen bir kişinin iddiasını hemen ispatlamasını ya da özür dilemesini bekliyorum. Aksi takdirde CNN Türk Televizyonu'nda bir dezenformasyon elemanının çalıştırıldığı aklıma geliyor…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA