Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Seçimden sonra büyük miktarda sermaye girişi olabilir

Türkiye'de özellikle küçük ve orta büyüklükte işletmelerin (KOBİ) finansmanında önemli bir boşluk var. Bankalar küçük işletmelere ulaşmakta isteksiz davranıyorlar ya da yasal sınırlamalar bankaların küçük firmaların finansmanına engel oluyor. İşte bu nedenle faktoring ve leasing şirketleri küçük işletmelerin finansmanında önemli rol oynuyorlar.
Şimdi Türkiye'deki bu boşluğu değerlendirmek isteyen yabancı yatırımcıların özellikle faktoring ve leasing şirketleri ve tüketici finansmanı şirketlerine ilgilerinin çoğaldığı söyleniyor. Pek çok yabancı firmanın, Türkiye'de satın almak için faktoring ve leasing şirketi aradığı belirtiliyor. Genel seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla, KOBİ'lerin finansmanına yönelik olarak Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin artması bekleniyor.
Peki bu yeni sermaye girişlerinin cari açığın finansmanına nasıl bir etkisi olur? Yeni sermaye girişi, Türk parasını değerlendireceği için, Merkez Bankası'nın piyasada toplam talebi azaltıcı çabasını zayıflatabilir. Bu nedenle de seçimlerin ardından mali disiplinin daha sıkılaştırılması ve faiz dışı fazlanın çoğaltılması olasılığı güçleniyor.
Zaten Başbakan Erdoğan da önceki gün TGRT televizyonunda yaptığı konuşmada, "Cari açıktan hiçbir endişem yok. Kim ne derse desin, ayağımızı yere sağlam bastığımız sürece bir şey olmaz" diyerek mali disiplinden taviz vermeyeceğini belirtti. Bu açıklamadan hareketle, kamu maliyesinden kaynaklanmayan bir cari açığın özel sektörün kendi riski olacağını ve Türkiye'nin ve özel sektörün bunu yönetebileceğini söyleyebiliriz.
Gelelim seçim sonrası Türkiye'ye gelecek yabancı sermaye tutarıyla ilgili tahminlere… Seçimlerin ardından siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla, Türkiye'nin notunun artırılması gündeme geldiği takdirde, ülkeye yaklaşık 50 milyar dolar tutarında yabancı sermayenin girmesi bekleniyor. Bu sermaye girişi uzun vadeli olacağından ekonominin büyümesine önemli katkı sağlayabilir. Hemen belirtmekte fayda var, enerji dağıtımının ardından enerji üretiminde yapılacak özelleştirme uygulamaları da kamu maliyesine bu arada önemli bir kaynak girişi sağlayacak.
Anlayacağınız, yurt içinden ve yurt dışından, piyasalarda oynaklık yaratarak Türkiye üzerinden kolay para kazanmak isteyenlerin işi zor. Bunların, Türkiye'yle ilgili beklentileri olumsuza çevirme çabalarına rağmen Türkiye ekonomisinin görünümü iyi. Ayrıca, "kredibilite unsurları olan mali disiplin, özelleştirme ve bağımsız merkez bankası" üçlüsü devam edeceği için, ekonomi inadına daha da iyi olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA