Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

"Sonunda herkes Afrika'ya gidecek"

"Fakir, hastalıklı, ayağa kalkamaz" denilen Afrika dünyanın yükselen ekonomik gücü oluyor. Afrika ülkeleri hızla büyüyor. Öyle ki, geçen yıl Gana yüzde 14 büyüdü. Etiyopya, Eritre, Mozambik, Zimbabwe, Liberya 2011'de yüzde7, Kenya, Somali, Uganda, Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Gabon, Botswana, Malawi, Rwanda, Moritanya, Burkina Faso, Gambiya yüzde 4 büyüdüler.
Bu ülkelerin sadece ekonomileri değil, buna paralel olarak eğitim düzeyleri de gelişti. Özellikle Gana'da 2007'de yüzde 20 olan ilköğretim okullaşma oranı son dört yılda yüzde 100'e ulaştı.
Peki Afrika bu değişimi nasıl sağlıyor?
Özellikle Çin, Afrika'nın ekonomik dönüşümüne en fazla katkıda bulanan lider ülke olarak yerini aldı. Ve 2011'de Çin'in Afrika ile ticaret hacmi 166 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Afrika'nın en eski ticari ortağı olan ABD'nin dış ticaret hacmi ise 126 milyar dolar seviyesinde kaldı. Çin özellikle liman, demiryolu, oto yol, havaalanı, hastane ve otel yapımı türünden altyapı inşaatında da yoğun faaliyet gösteriyor.
Afrika'da ekonomik işlerini yoğunlaştıran diğer ülkelere gelince...
Time dergisine göre, Afrika'nın petrol, doğalgaz, kauçuk, maden ve tarım alanlarında Hindistan, Brezilya, Malezya, Türkiye ve Körfez ülkeleri yoğun faaliyet gösteriyorlar. Mesela Somali, Kuveyt'ten daha fazla gaz rezervine sahip bir Afrika ülkesi olarak dikkati çekiyor. Yine Mozambik'in doğalgaz rezervleri oldukça fazla.
Emek gücü olarak da bakılınca Sahraaltı Afrika'da ortalama yaş 18.6 düzeyinde bulunuyor. Afrika'nın nüfusu ise 2010'da 856 milyon kişiye ulaştı. Bu rakam 2050'de 1.9 milyar olacak. Ve 2050'de dünya emek gücünün yüzde 21'i Afrika'da yaşayacak. Halen dünya emek gücünün yüzde 10'u Sahraaltı Afrika'da yaşıyor.
Tahminlere göre 2100 yılında, dünyada, 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yüzde 39'u Afrika'da yaşayacak.
Sağlık konusuna gelince... Çin bu konuda da Afrika'ya yardımcı oluyor. HIV/AIDS ve sıtmayla mücadele hızla gelişiyor.
Afrika'da genç nüfusun halen yüzde 39.5'u orta öğretime gidiyor. Ve yetişkinlerde okuma yazma oranı yüzde 36 düzeyinde bulunuyor. Hemen belirtelim... 2000 yılında birkaç milyon olan mobil telefon sayısı bugün 750 milyona ulaştı. Afrika'da 2016'da mobil telefon sayısı bir milyar olacak.
Gelelim en önemli konuya...
Afrika dünya'nın ekilebilir tarımsal arazisinin yüzde 60'ına sahip. İşte bu nedenle ünlü şarkıcı ve politik aktivist Bob Geldorf, "Sonunda hepimiz Afrika'ya gideceğiz. Çünkü ne istiyorsak hepsi onlarda var" diyor.
Hatırlayacaksınız... Bu yıl başında bazıları, Avrupa'da yaşanan krizi adeta Türkiye'ye ithal etmeye çalışmışlardı. "Türkiye'nin bu yıl ihracatı azalacak ve Türkiye döviz bulamayıp batacak, dediler. Oysa Türkiye'nin ihracatı, onların beklentilerinin aksine geçen yıla göre yaklaşık yüzde 14 çoğaldı.
Dünyayı bir bütün olarak görmeyip ve dünyadaki gelişmeleri izlemeyip eski ezberlerle yorumlar yaparsanız, Türkiyeli işadamlarının kapasitesini küçümserseniz böyle yanlış tahminlerde bulunursunuz ve yanı başımızda uyanan devi görmezsiniz.
Afrika hızla uyanıyor. Bizim işadamlarımız dünyanın yükselen gücünün farkına erken vardılar ve diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte Afrika ekonomisinde yerlerini alıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA