Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

2012'de 10.6 milyar $'lık özelleştirme yapıldı

Dün köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi yapıldı. Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad-Gözde Girişim (Ülker) Konsorsiyumu köprü ve otoyolların 25 yıllığına işletme hakkını devraldılar. Böylece bu konsorsiyum eğer bürokratik ve hukuki işlemler tamamlanırsa 5 milyar 720 milyon dolar ihale bedelini ödeyip 25 yıl süreyle köprü ve otoyolları işletecekler ve işletme süresinin sonunda bu varlıkları işler vaziyette devlete teslim edecekler.
İşletme hakkı devredilen otoyol ve köprüler şöyle sıralanıyor: Edirne-İstanbul- Ankara Otoyolu, Pozantı- Tarsus- Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-G.Antep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, G.Antep-Ş.Urfa Otoyolu. İzmir, Ankara ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Çevre Otoyolları, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri.
Bu köprü ve otoyolların uzunluğu toplam 1.975 kilometre oluyor, 25 tünel ve 133 viyadük bulunuyor. 2011'de geçen toplam araç sayısı 350 milyona ulaşıyor.
Gelelim bu varlıkların maliyetine... Bütün bu otoyol ve köprülerin yapımı devlete 15.5 milyar dolara mal oldu. Ve bu otoyol ve köprülerden 2009'da 390.4, 2010'da 561, 2011'de 534.7 milyon dolar brüt gelir elde edildi.
Bu brüt gelirlerin içinde yüzde 18 KDV ve ek olarak köprülerde yüzde 10 belediye payı yer alıyor. Ayrıca bu geliri elde etmek için her yıl bakım, onarım ve işletme masrafları yapılıyor. Bu masraflar sırayla, 2009'da 143.6, 2010'da 153.6, 2011'de 164.6 milyon dolar tuttu.
Gelelim yapılan özelleştirmenin önemine... 2008 mali krizinin ardından dünyada özelleştirmeler adeta durdu.
Rusya bu yıl başında 9.3 milyar dolar tutarında özelleştirme yapacağını açıkladı, fakat uygulamaya ilişkin bir sonuç henüz açıklanmadı. Polonya bu yıl 3 milyar dolar tutarında özelleştirme yapacağını bildirdi ama o da henüz sonuç duyurmadı. Yunanistan IMF'ye 2015'e kadar 19.5 milyar dolarlık özelleştirme yapacağı taahhüdünü verdi ancak son üç yılda ancak 1.3 milyar dolar tutarında özelleştirme yapabildi. İşte bütün bu örnekler dikkate alındığında "Türkiye özelleştirmede nerede" derseniz... Türkiye bu yıl dahil son dört yılda 9.7 milyar dolarlık özelleştirme geliri tahsil etti.
Anlayacağınız, dünya ekonomik krizine rağmen Türkiye'ye yatırım yapılıyor. Bu da demektir ki, küresel yatırımcılar Türkiye'nin geleceğine olumlu bakıyor.
Türkiye'de beklentileri olumsuza çevirip kriz çıkartarak hükümeti düşüreceklerini zannedenlere yine olumlu bir haber yok maalesef.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA