Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Moody's, Türkiye'nin notunu niye "yatırım yapılabilir" seviyeye getiremedi?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün yaptığı açıklamada "Türkiye'nin barış sürecinin kredi derecesini olumlu etkileyeceğini" belirtti. Aslında bu açıklamayı yapacağına Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmesi gerekiyordu. Moody's hâlâ Türkiye'yi oyalayarak bir türlü yatırım yapılabilir seviye notu vermeyip Türkiye'ye doğrudan yatırımları engellemeye çalışıyor.
Oysa dün Moody's bu açıklamayı yapacağına Türkiye'ye döviz cinsinden yatırım yapılabilir notunu verseydi Fitch'ten sonra ikinci yatırım yapılabilir notunu alan Türkiye'ye yabancı sermaye girişi hızla artacaktı. İşte bu nedenle Moody's Türkiye vatandaşlarına haksızlık yapmaya devam ediyor. Ülke notunu olması gerekenin altında tutarak Türkiye'ye gelecek yatırımları engelliyor ve vatandaşın cebinden haksız yüksek faizle parasının çalınmasına neden oluyor.
Gelelim Moody's'in niçin tutarsızlık içinde olduğuna... Moody's 20 Kasım 2012'de düzenlediği Türkiye raporunda "bölgedeki jeopolitik stresin yatırımcıları caydırdığını ve bunun cari açık üzerinde olumsuz etki yaptığını, yüksek faiz maliyetinin büyüme hızını düşürdüğünü" söylüyor. Aynı Moody's Kuzey ve Güney Kore arasında gerilimin en yüksek noktaya çıktığı şu günlerde yatırımcılar G.Kore'yi terk ederken hatta nükleer çatışmaya bir adım kaldığı halde, G.Kore'nin notunu Aa1 ya da 'risk yok güvenle yatırım yapabilirsiniz' seviyesinde tutuyor. Türkiye'yi ise Ba1 ya da yatırım için güvenli olmayan seviyede tutmaya devam ediyor. Hemen belirtelim o halde Moody's'in Türkiye hakkında Kasım 2012 raporunda yazdıkları G.Kore'nin bugünkü durumuyla tutarlı olmuyor.
Peki niye G.Kore'nin notunu düşüremiyor Moody's? Çünkü ülkede çok büyük tutarlarda ABD sermayesi var. Eğer G.Kore'nin notunu düşürse Moody's başkanı görevden alınabilir. Çünkü ABD'nin notunu düşürdüğü için Standard&Poor's'un Başkanı Deven Sharma görevinden alınmıştı. Unutmadan söyleyelim, madem Moody's Türkiye'nin barış sürecini ekonomi için olumlu görüyor, o halde bunu sözde bırakmaması, hayata geçirmesi gerekiyordu.
Peki Moody's neden bir türlü yatırım yapılabilir notunu Türkiye'ye veremiyor? Çünkü şu anda Yunanistan, G.Kıbrıs, Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda zor durumda. Ekonomileri sürdürülebilir halde değil. Diğer gelişmiş ülkelerin durumları da iyi değil. Almanya bile durgunlukla karşı karşıya. Yine G.Kıbrıs'ta batan paralar nedeniyle Malta, Lüksemburg başta olmak üzere vergi cennetlerinden kaçış süreci başladı. Hatta vergi cennetlerinde para tutanların isimlerinin basına sızdırılması kaçışı daha da hızlandırıyor. Ve vergi cennetlerinde bulunan yaklaşık 32 trilyon dolar kendisine yeni ve güvenli limanlar arıyor. İşte Türkiye'nin notunu dün Moody's yatırım yapılabilir seviyeye getirseydi bu vergi cennetlerindeki paralar için Türkiye önemli bir yatırım alternatifi olabilecekti. Ama Türkiye'ye doğrudan yatırım gelmesi faiz lobisinin işine gelmiyor. İşte bu nedenle Moody's Türkiye'nin notunu dün yatırım yapılabilir seviyeye getirmedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA