Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Madem faiz lobisi yok peki yakalananlar kim?

Bazıları yine "Faiz lobisi yoktur, faizler piyasada serbest rekabet koşullarında belirleniyor" diyerek vatandaşı aldatmaya çalışıyor. O halde onlara şu soruyu sormak gerekiyor: Madem faiz lobisi yok, Londra'da faiz hadlerini manipüle ettiği gerekçesiyle yaka- lanıp, 20 milyar dolar cezayı ödeyecek olanlar kim? Yine Türkiye'de Rekabet Kurumu tarafından yakalanıp, 13.3/193-100 sayılı Kurul kararıyla para cezasına çarptırılanlar kim?
Hemen bu soruların cevaplarını verelim… Kendi aralarında anlaşarak Londra bankalararası faiz hadlerini (LIBOR) manipüle edip, 2005'den bu yana öğrenciden, emekliye kadar herkesi adeta soyan bankalardan Barclays geçen yıl yakalandı. Sonra suçunu kabul edip ABD Adalet Bakanlığı'na 160, Londra Finansal Hizmetler Düzenleyici Kurulu'na 93.1 ve ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu'na 200 olmak üzere toplam 453 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Ve Barclays banka yöneticilerinin tümü görevlerinden alındı. Ardından bu manipülasyona Deutcshe Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, UBS, Citigroup ve JP Morgan'ın da katıldıkları gerekçesiyle soruşturma genişletildi. Çünkü eşik faiz oranı olarak kabul edilen LIBOR manipüle edilirse bu vatandaşın cebinden çalmak anlamına geliyor. Bu durumda konut ve tüketici kredisi faizleri, kredi kartı faizleri ve emekli fonları getirileri değişiyor. Bu bize faiz lobisinin elini her yere uzatıp emekli maaşlarına varıncaya kadar herkesi soyduğunu gösteriyor.
Gelelim Türkiye'de faizleri manipüle ettikleri için yakalananlara… Rekabet Kurulu'nun 8.3.2013 tarih ve 13.3/198-100 sayılı kararına göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma ve/ veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle 4053 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri tespit edildi. Ve bu bankalara para cezası verildi. Tabi bu arada cezadan daha önemli olan bankaların aralarında anlaşarak faizleri manipüle ettiklerinin düzenleyici kuruluş tarafından ortaya çıkartılması oldu. Anlayacağınız, İngiltere, ABD ve Türkiye'deki düzenleyici kurullarca yakalanıp suçlarını itiraf edenler ortadayken "faiz lobisi yoktur, faizler piyasada rekabet içinde belirleniyor" söyleminin gerçekle ilgisi olmadığı açıkça ortaya çıkıyor.
Not: Arkadaşım İskender Savaşır'ın haftalık çizgi roman dergisi Dalgın Sular çıktı. İskender Savaşır ve ekibi "Haliç'in dibi temizlenirken bir şey olsa, zamanın dokusu yırtılsa, ölüler geri gelmeye başlasa siz kimi diriltmek istersiniz?" sorusuyla dirilttikleri insanın öyküsünü çizgilerle anlatıyorlar. Hikâyelerini anlattıkları arasında sol örgüt içi çatışmada ölen de var yedi uyurlar da. Okuyanlar kendi hikâyelerini de teklif edebiliyorlar. Okuyup teklif götürmekte fayda var...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA