Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Dış güçler yoksa Musaddık olayı ne?

Son on yılda fakirlikten kurtulup orta sınıfa Türkiye'de 17, Brezilya'da 34 milyon kişi yükseldi. Sınıf atlayan milyonlar eski orta sınıfı rahatsız etti. Çünkü yeni üyeler eski orta sınıfın iş alanlarına girdiler. Onlar da hekim, işletmeci, akademisyen oldular. Böylece Türkiye ve Brezilya dahil gelişen ülkelerde eski ve yeni orta sınıf arasında gerilim başladı. Bu gerilim sokak çatışmalarına dönüştü. Tabii bu çatışma dış güçlere yeni kazanç fırsatları sağladı. Ve başlayan orta sınıf çatışmalarının ardından aniden piyasalarda yaratılan çöküşler ve beklentilerin olumsuza döndürülmesi paranın fiyatını gelişen ülkelerde hızla yükseltti.
Bu tespitimize, bazıları, Bernanke'nin "daha az dolar basacağım açıklamasının ardından paranın fiyatı yükseldi" diyebilir. O halde hemen cevaplayalım, Bernanke dolar basımını azaltacağını 22 Mayıs 2013'te açıkladı. Oysa Türkiye'de hisse senedi borsasının yüzde 10.4'lük çöküşü 3 Haziran'da oldu. Herhalde bizim yatırımcılar Bernanke'yi geç anladı diyemeyiz. O halde 3 Haziran'da ekonominin temel göstergelerinde bir bozulma olmadan meydana gelen bu çöküşü bir komplo olarak değerlendirmek hata olmaz. Bu komplonun dış güçlerle bağlantısının olmadığını da söyleyemeyiz.
Gelelim dış güçlere... Bazıları son günlerde dış güçler söylemini alay konusu yapmaya başladı. Onlar, yükselen ülkelerde yaşanan olaylarda dış güçlerin etkisinin bir hayal olduğunu ileri sürüyor. O halde hemen İran'da yaşanan Musaddık olayını hatırlatmakta fayda var onlara. İran'da demokratik olarak seçilen başbakan Musaddık'ı devirmek ve Pehlevi ailesini yeniden iktidara getirmek için 1953'te CIA ve İngiliz istihbaratı tarafından örtülü bir operasyon gerçekleştirildi. Ve bu operasyon aynı bugün olduğu gibi sokak eylemleriyle başladı. Yaklaşık 300 kişi sokak eylemlerinde öldürüldü. Sonunda Musaddık devrildi. Şah yeniden iktidara getirildi.
Peki Musaddık niye devrildi? Devrildi çünkü İran petrollerine el koyan İngilizler, bu ülkeye petrol gelirinden sadece yüzde 13 pay veriyordu. Bu haksız paylaşımı düzeltmek için Musaddık, petrol endüstrisini millileştirince İngiltere ekonomisini ayakta tutan gelir kesildi. İşte Musaddık bu nedenle devrildi. Ve Başkan Obama yıllar sonra bu CIA operasyonunu özür dileyerek kabul etti. Böylece dış güçlerin hayal olmadığı ortaya çıktı.
Gelelim Türkiye'ye... Musaddık döneminin bir benzeri yaşanıyor bugünlerde. Irak Kürt Bölgesi petrolleri Türkiye'nin desteğiyle dünya pazarlarına sunulmaya başlandı. 2018'de bölgeden yılda 108 milyar dolarlık petrol ihracatı yapılacak. Tabii hem yakın kaynaktan ucuz petrol temini hem de petrol paralarının katkısı Türkiye ekonomisinin finansman ihtiyacını azaltacak. "O halde bu yeni gelişmelerden kim hoşlanmıyor?" sorusu hemen akla geliyor. Tabii en başta faiz lobisi hoşlanmıyor. İşte bu nedenle yaşanan olaylarda dış güçlerin etkisi konusunu önemsemek şart. Çünkü ortada itiraf edilen bir Musaddık olayı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA