Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Cari açık risk olmaktan çıktı mı?

Hatırlayacaksınız geçen yıl faiz lobisi "Türkiye altın ihraç ederek cari açığı düşük gösteriyor, altın ihracattan sayılmaz" diyordu. Ve cari açığın açıklanandan daha büyük olduğunu ileri sürüyordu. Hatta öyle ki bazı lobi elemanları büyüme rakamının bile altın ihracatıyla şişirildiğini iddia etti. Yine "altın ihraç ediyor" diyerek bu ülkeyi ABD Senatosu'na şikâyet ettiler.
Niye hatırlattık faiz lobisinin bu kötü niyetli propagandasını? Hatırlattık çünkü bu yılın ilk altı ayında geçen yılın tam aksine Türkiye yoğun altın ithal etmeye başladı. Sattıklarını yerine koymak için tabii. Ve bu yılın ilk altı ayında tam 10 milyar dolarlık altın ithal etti Türkiye. Fiziki olarak ilk altı ayda ithal edilen altın miktarı 180 ton oldu.
Oysa geçen yılın tamamında 120 ton altın ithal edilmişti. Bütün bu yoğun altın ithalatına rağmen faiz lobisi bu defa sessiz kalıyor. Hiç itirazları yok. Oysa faiz lobisi dürüst olsa, yılın ilk altı ayında cari açık 35.9 milyar dolar olduğundan, bu tutardan 10 milyar doların düşülmesi gerektiğini dolayısıyla açığın 25.9 milyar dolara gerileyeceğini ileri sürmesi gerekir. Çünkü geçen yılın tamamında Türkiye toplam 15 milyar dolarlık altın ihraç etmişti. Oysa bu yılın ilk altı ayında 10 milyar dolarlık altın ithalatı yapıldı.
Gelelim faiz lobisinin cari açık üzerinden yaptığı spekülasyona... Lobi sürekli cari açığın büyüklüğüne vurgu yaparak risk olduğunu söylüyor. Oysa lobinin mantığını kullandığımızda cari açık bu yıl risk olmaktan çıktı. Çünkü 10 milyar dolar altın ithalatını ve yine şirketlerin yaklaşık 25 milyar dolarlık "back to back" yani bir cepten diğer cebe dış borç yaptığını dikkate alırsak cari açık bu yıl yaklaşık 25 milyar dolar olacak. Bu cari açık tutarını 2013 milli gelir tahminine kıyasladığımızda cari açığın milli gelire oranı yüzde 3 oluyor. Bu tutar cari açık risk oluşturmuyor. "Niçin risk oluşturmuyor?" diye sorarsanız cari açık üzerine çalışan uzmanlardan Harvard Kennedy School of Government'dan Jeffrey Frankel şu tespiti yapıyor: "Eğer bir ülkenin bütçe açığı yoksa yüzde 4'lük cari açık risk oluşturmaz." Buna göre Türkiye bu yılın ilk altı ayında bırakın açığı tam 3 milyar lira bütçe fazlası verdi.
Anlayacağınız cari açık risk olmaktan çıktı. Hatta haziranda lobinin beklentisinin altında gerçekleşen cari açık 4.4 milyar dolar oldu. Lobi şimdi inkâr edebilir söylediklerini. Ama hatırlayacaksınız ABD Senatosu'na yüzleri kızarmadan "altın ihraç ediyor" diyerek bu ülkeyi şikâyet ettiler. Altının ihracattan sayılmayacağını da söylediler. İşte bu nedenle faiz lobisinin "cari açık risk oluşturuyor" söylemi mevcut verilere göre tutarsız bir söylem.
Bütün istekleri, faizleri yükseltip ellerindeki sıcak parayı yüksek fiyattan satarak, bu ülkeyi soymak oluyor. Dolayısıyla sakın inanmayın söylediklerine hizmetleri karşılığında onların gidebilecekleri ülkeleri var. Ama biz Türkiyeliyiz gidecek başka ülkemiz yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA