Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yurtdışında parası olanlara iki yıl süre verildi

St. Petersburg'da toplanan G-20 Liderler zirvesinin ardından 114 maddelik liderler bildirgesi yayınlandı.
Buna göre, küresel düzeyde acil ihtiyaçlar; ekonomik toparlanmanın güç kazanması, yüksek büyüme hızı ve daha iyi istihdam olanaklarının sağlanması, olarak açıklandı. Ve acil ihtiyaç olan sürdürülebilir büyümenin gerçekleşmesi için yatırımların artmasını sağlayacak öngörülebilir yatırım ortamı, güven ve şeffaflık ile bunlara ek olarak piyasalarda etkin regülasyon politikalarının uygulanması öncelik kazanıyor. Tabii G-20 Liderler Zirvesi'nde birinci önceliği sürdürülebilir büyüme alırken ikinci en önemli konu vergi oldu. Buna göre, vergi tabanı erozyonunun önlenmesi, vergide şeffaflığın sağlanması ve otomatik mükellef bilgi değişimi mekanizması liderler bildirgesinde kesin şeklini aldı.
Gelelim G-20 Liderler Zirvesi'nde herkesi yakından ilgilendiren vergi kararlarına... St.
Petersburg Liderler Zirvesi bildirgesinin 50, 51 ve 52'nci maddelerine göre; kazançlar vergiye konu olan değerin elde edildiği ülkede vergilendirilmeli, vergi şeffaflığının sağlanması için OECD önerisi olan çok taraflı ve ikili otomatik bilgi değişimi uygulanmalı, ilkeleri kabul edildi.
Peki nedir OECD'nin vergi bilgisi değişim modeli? Buna göre vergi bilgilerinin değişimi küresel düzeyde tek bir modele dönüştürülüyor.
Standart ve otomatik hale getirilecek bu bilgi değişim modeli Şubat 2014'te teknik olarak tamamlanacak.
Bu model 2014 ortasında uygulamaya başlanacak. Ve vergi bilgi değişiminin 2015 sonunda otomatik olarak işlemesi sağlanacak.
Bilgi değişiminin gecikmesiz olarak bu tarihte başlayacağını bütün liderler kabul ettiler. Yine liderler bildirgesine göre, vergi otomatik bilgi değişim mekanizması en çok gelişmekte olan ülkelere fayda sağlayacak.
Çünkü şeffaflaşan vergi sistemi onların gelir kapasitesini çoğaltacak.
Peki niye anlattık bütün bunları... Türkiye vatandaşlarının vergi cennetlerinde 157 milyar dolar parası bulunuyor. Diğer ülkelerdeki paralarla bu tutarın 350 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. İşte G-20 liderler bildirgesine göre 2015 sonundan başlayarak artık Türkiye vergi idaresi gerçek ve tüzel kişiler hakkında diğer ülkelerden faaliyet, servet bilgisi ve vergi dosyası istediğinde bu dosya otomatik olarak vergi idaresine gelecek.
Tabii Türkiye de diğer ülkelerin isteklerini aynı şekilde yerine getirecek.
Dolayısıyla bundan sonra parayı yurtdışında tutarak vergi avantajı sağlamak pek mümkün olamayacak.
Bir cepten bir cebe krediler ortaya çıkacak artık. Bu ülkede yaratılan değerlerin vergisi bu ülkeye ödenecek. Böylece cari açık sorunu da kısmen giderilecek.
Anlayacağınız faiz lobisine kötü haber var.
Vakit varken bu ülkede kazandıkları paraları bu ülkeye getirsinler.
Hem paramı yurtdışında tutup haksız faizle bu ülkeye borç vereyim, hem vergi ödemeyeyim ve kolayca bu ülkeyi soyayım, düşüncesi pek işleyecek gibi görünmüyor artık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA