Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Beyaz Türk imalatı nasıl yapıldı?

Geçenlerde iktisat tarihi yazanların Ermeni tehcirine hiç değinmediğini, bu konuyu kapalı bir sayfa olarak tuttuğunu; böyle bir iktisat tarihi kitabının da doğru bilgi veremeyeceğini belirttim. Bunun üzerine konuya farklı bir boyutta Engin Ardıç açıklama getirdi. Ardından bu iki yazıya Prof. Taner Akçam (Taraf) ufak tefek ekler yapmak istediğini söyledi. Şimdi Akçam'ın eklerine ek yapmak istiyorum.
Akçam "Ermenilerin büyük çoğunluğu Kürt bölgesinde yaşıyordu. Malların önemli bir kısmı, bu bölge insanı tarafından da yağmalandı. Bunlar beyaz Türk değildi" diyor yaptığı eklerde. Ve kısaca yağmayı büyük oranda o bölgede yaşayan Kürtlerin yaptığını söylüyor. Olayı bu şekilde görmek yerleşimin yoğunluğu açısından doğru fakat eksik bir değerlendirme olabilir. Çünkü Ermeni mallarının yağmalanması aracılığıyla beyaz Türk imalatı yapıldı aslında. Beyaz Türklerin bir kısmı doğu Anadolu'da, bir kısmı batı Anadolu'da imal edildi. Örneğin Çukurova bölgesinde tehcirin ardından sebepsiz zenginleşmelerle pek çok beyaz Türk imalatı yapıldığı açık bir gerçek olarak ortada duruyor.
Gelelim beyaz Türk imalatının nasıl yapıldığına... Bu imalata bir örnek verelim hemen. İstanbul'da Hagop Mateosyan matbaası Cumhuriyet Gazetesinin sahibi Yunus Nadi'ye kılıfına uydurulup ederinin çok altında devrediliyor. Yine Yunus Nadi'nin Almanya'dan dürbün ve eğer ithal ederek orduya sattığı ve bu parayla Cağaloğlu'ndaki İttihat ve Terakki'nin eski Merkez-i Umumi binası olan Kırmızı Konak'ı aldığı ileri sürülüyor. Ardından orduya satılan dürbünlerin bozuk, eğerlerin çürük olduğu iddiası ortaya atılıyor. Kısaca beyaz Türk imalatında hem Ermeni mallarının haksız edinimi hem de devlet bütçesinden kaynak aktarımı bir yöntem olarak kullanılıyor. Bu arada batı Anadolu ve İstanbul'da yağmalanan Ermeni mallarının iktisadi değer olarak Doğu'daki mal varlıklarından daha yüksek olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Peki neden anlattık bütün bunları. Şundan anlattık. Başbakan Erdoğan, kimsenin bu güne kadar cesaret edemediği bir haksızlığı giderdi. İktisat tarihi kitabı yazanların korkudan yazamayıp kapalı tuttukları sayfayı açtı. Ve devletin el koyduğu Ermeni, Rum diğer azınlık vakıflarına ait malları sahiplerine iade etme kararı aldı, uygulamaya da başladı. İşte o gün bu gün Erdoğan hakkında beyaz Türkler yoğun bir karalama kampanyası başlatıp onu diktatör gibi göstermeye başladılar.
Oysa diktatör olan kişi yönettiği devletin tasarrufu altındaki malları dağıtmaz. Aksine çoğaltmaya çalışır. Böylece otoritesini güçlendirir, tespitimizi tekrar edelim.
Hal böyle olunca beyaz Türklerin Erdoğan'a son dönemde birdenbire saldırmasının nedeni "devletin el koyduğu Ermeni mallarını iade ediyor, ardından bizim el koyduğumuz Ermeni mallarını da iade etmeye kalkarsa endişesi olmasın sakın" diyoruz. Ve bu tespitimizin hatalı olmadığını düşünüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA