Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatları Bernanke'yi bekliyor

Hatırlayacaksınız altın fiyatları Aralık 2008'den Haziran 2011'e kadar yüzde 70 yükseldi.
Peki niçin bu dönemde altın fiyatları yükseldi?
Çünkü ABD Merkez Bankası bu dönemde bono alarak piyasalara tam 2 trilyon dolar enjekte etti.
Hal böyle olunca enflasyondan korunmak için altına ilgi çoğaldı. Fakat beklenen olmadı, bol miktarda para enjekte edilmesine rağmen Haziran 2013'te enflasyon sadece yüzde 2 düzeyinde gerçekleşti. Oysa son on yılda ortalama enflasyon oranı yıllık yüzde 2.4 oldu.
Yani aşırı para arzı artışına rağmen enflasyon ortalamanın altında kaldı.
Tabii artmayan enflasyon altın alanların beklentilerini karşılamadı. Son dönemde ise Suriye kriziyle ağustosta yüzde 6.3 artan altın fiyatları 14 Eylül'de Rusya ve ABD'nin kimyasal silahlar konusunda uzlaşması üzerine geriledi.
Yıl başından günümüze kadar ele aldığımızda 2013'te yıl başında 1.675 dolar olan bir ons (31.1 gr) altın dün akşam saatlerinde 1.324 dolardan işlem gördü. Böylece yıl başından bugüne altın fiyatları dolar bazında yüzde 21 geriledi. Tabii bunun yanında altın fiyatlarını asıl belirleyecek değişken ABD Merkez Bankası'nın bugün başlayacak toplantıları oluyor. Bu toplantı öncesinde altın fiyatları aşağı doğru çekildi. Çünkü para politikasının değişeceği düşüncesi, altına yatırımı azaltırken altın fonlarının bundan böyle döviz kurları üzerine işlem yapma isteğini çoğaltıyor.
Gelelim para politikası beklentilerine... Uzmanların beklentileri şöyle: ABD Merkez Bankası'nın hazine bonosu alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara indireceği, konut senetlerinin alımlarını ise 40 milyar dolar düzeyinde tutacağı düşünülüyor.
Özellikle sıkı para politikasına dönüşü savunduğu söylenen Lawrence Summers'ın merkez bankası başkan adaylığından çekilmesi bu görüşü güçlendirdi.
Peki altın fiyatlarında hangi seviye veriliyor?
Uzun dönemde altın ons fiyatının üretim maliyeti nedeniyle 1.200 dolar düzeyinde seyredeceği belirtiliyor. Bu beklentilerin yanında bu yılın son çeyreğinde halkın piyasaya gelerek altın alacağını düşünenler de var. Özellikle Hindistan başta olmak üzere, altına Asya'dan fiziki talep geleceği düşünülüyor. "Gelelim altın alınır mı?" sorusuna... Hemen belirtelim portföyde altın bulundurmak şart. Çünkü kriz dönemlerinde portföyün dengesini sağlamak için altın gerekli bir yatırım aracı oluyor.
Yine ABD ekonomisindeki borç tavanı sorununun hâlâ çözülmemiş olması altın alımı için haklı bir gerekçe teşkil ediyor. Hatta euro bölgesinde ekonomik sorunların devam etmesi para sisteminde belirsizlik yaratıyor.
Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya, Portekiz ve İtalya'da sorunlar devam ediyor.
İspanya'nın kamu borç yükü hızla yüzde 92.2'ye yükseldi. Yine İran-İsrail nükleer silah gerilimi, Suriye gerginliği ara verse de devam ediyor.
Bütün bunlar risk oluyor tabii ki. O halde düşük fiyatlarda altın almakta fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA