Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Demokratikleşme Paketi'nin ekonomiye etkisi ne olacak?

Bir ekonomide büyümeyi engelleyen üç olumsuz etken; makro ekonomik istikrarsızlık, içe kapalı ekonomi ve devletin yurttaşlar üzerindeki kontrol ve baskısı olarak sıralanır. İşte dün Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi devletin yurttaşlar üzerindeki baskısını azaltarak büyümeye katkı yapacak düzenlemeleri içeriyor.
Gelelim özellikle büyümeye katkı yapacak düzenlemelerin neler olduğuna...
Nefret suçlarında cezaların artırılması, yaşam tarzına müdahalenin ceza kanunu kapsamına alınması
, harf kullanımında cezaların kaldırılması, eğitimin özel okullarda farklı dil ve lehçelerde yapılması, köy isimlerinin değiştirilebilmesi, kişisel verilere güvence getirilmesi, toplantılarda hükümet komiserinin kaldırılması, yardımların serbestleştirilmesi, vatandaşlar üzerindeki baskıyı azaltan düzenlemeler olarak ele alınabilir. Çünkü Hrant Dink, Rahip Santoro ve Malatya'da misyonerlerin öldürülmesi aslında bir nefret suçuydu bu ülkede. O halde bu suçların cezalarının artırılması ve dini inançları, ırkı, rengi nedeniyle insanların aşağılanmasının önüne geçilmesi yurttaşlar üzerindeki baskıyı azaltan yeni düzenlemeler oluyor.
Yine başörtüsünün asker, polis, hâkim ve savcılık görevleri dışında serbest bırakılması kadın emeğinin işgücüne katılımının artıracağını söyleyebiliriz.
Niçin böyle bir tespiti yapıyoruz?
Çünkü başörtülü kadınlardan gelen pek çok elektronik postada, kamuda işe alınmayan yüksek öğrenim görmüş başörtülülerin özel sektörde çok düşük ücretlerle çalışmaya zorlandığını gördük. Yasağın kalkmasıyla angarya sona erecek, ekonomiye katkı çoğalacak.
Bir de ilk okullarda çocuğun etnik kimliği gözetilmeden her sabah tekrarlanan ant ağır bir baskı yaratıyordu çocuk ve velisi üzerinde. "Bu ekonomiyi ilgilendirmez?" diyebilirsiniz. İlgilendirir. Çünkü kendi kimliğinden kopartıldığını fark eden çocuk ile velisi paydaş toplumun bir parçası olamaz.
Ve onlar ülke ekonomisine katkı yapmaktan kaçınırlar.
Gelelim demokratikleşme paketinde ekonomiyi ilgilendiren diğer konuya... Mor Gabriel Manastırı mallarının iade edileceğinin açıklanması yurttaş üzerinde baskıyı kaldırıyor. Hatta dün Başbakan Erdoğan'ın "azınlık vakıflarının 250'den fazla mülkünün iadesinin sağlandığını ve iade edilen bu mülklerin parasal değerinin 2.5 milyar lira" olduğunu açıklaması önemli bir gelişmedir. Devlet elinde verimsiz bu türden mülklerin asıl sahiplerince yeniden yapılandırılması ekonomiye büyük katkı yapacak.
Kısaca, Başbakan Erdoğan dün "demokratikleşme paketleri halkın yüzünü güldürür, darbecilerin uykularını kaçırır" diyerek halkın üzerinde devletin kontrol ve baskısının azalacağını belirtti. O halde makro ekonomik istikrar, dışa açık bir ekonomi zaten var olduğundan bir de yurttaş üzerinde devlet baskısının azaltılmasıyla ekonomik büyümenin olumlu etkileneceğini söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA